Berichten 661-680

Bericht 661

Vrijdag 11 maart 2016
Naam: Theo Melenhorst
Emailadres: klik hier

Bericht: Leuk een foto te zien van 21 Chopinlaan waar we bijna 61 jaar geleden op onze trouwdag.op de stoep stonden een paar dagen voor ons vertrek naar Australia. Hoop er binnenkort nog eens op te mogen staan als we voor een paar weken terug zijn in Nederland . Miep en Theo Melenhorst, Melbourne, Australia. Love de Vereniging Oud Apeldoorn Website.

Bericht 662

Dinsdag 15 maart 2016
Naam: Gerrit Middelbeek
Emailadres: klik hier

Bericht: Ik ben op zoek naar mensen die zelf of via hun ouders kennis hebben van de oorlogsperiode in Apeldoorn. Met name informatie over verzetsactiviteiten is welkom. Of kent u iemand waarvan u weet dat hij of zij nog dingen weet te vertellen uit die tijd, neem dan contact met mij op.
Gerrit Middelbeek

Bericht 663

Dinsdag 15 maart 2016
Naam: W.C. den Breems
Emailadres: klik hier

Ik schrijf een boekwerkje over de WO2 periode toen mijn vader als dwangarbeider werkzaam was in het Duitse Wildau ten Z.O. van Berlijn. Er waren daar ca. 275 Nederlanders aan het werk. Uit die periode zijn wat foto"s bewaard gebleven. Kennelijk zijn ze na de oorlog afgedrukt, want op een ervan staat achterop fotohuis Ter Beek Apeldoorn.
Nu heb ik een verslag van een van de arbeiders destijds uit Hoenderloo die toen schreef:

"23 april 1945 Epskamp, Paul en ik zijn naar Mittenwalde geweest. We hebben bij een boer in Ragow goed gegeten en verder als resultaat 80 kg aardappelen. Een Hollander is door slagvliegers doodgeschoten, het is Ter Beek.''

Ik vraag mij nu af of deze persoon iets met Apeldoorn te maken zou kunnen hebben.
Is er een fotozaak geweest met die naam en wellicht iemand uit die familie die in Wildau is geweest?
Wellicht kan iemand mij verder helpen?

Met historische groet,
Wout den Breems
W.C. den Breems
Arnold Hoogvlietstraat 69
3134 CB Vlaardingen
010-4346864
wcdenbreems@zonnet.nl

Contactadres/Voorzitter
Historische Vereniging Vlaardingen
info@hvv-vlaardingen.nl
www.hvv-vlaardingen.nl
www.begraafplaatsemaus.nl

Bericht 664

Donderdag 17 maart 2016
Naam: Leander Lammertink
Emailadres: klik hier

Bericht: Ik zou graag meer willen weten over mijn oom, Jo (Johan) Braskamp. Hij was de halfbroer van mijn vader, Harry Lammertink en is geboren in Amsterdam in 1918. Zijn werkzame leven was hij voornamelijk in dienst bij cartonnagefabriek" Rocarto. Tijdens de oorlog is hij als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd. Daar werd hij bij de Märkische Metallbau in Oranienburg (bij Berlijn) te werk gesteld. Daarna ging hij weer aan de slag bij Rocarto. Na zijn pensioen werd hij een enthousiast postzegelverzamelaar. Hij overleed in september 1995.

Zijn woonadressen waren:
- Sophialaan 28 (1933? - 1950?)
- Rietzangerweg 55 (1950? - 1955)
- Debussylaan 17 (1955 - 1995)

Ik ben benieuwd of er ook bezoekers van deze site zijn die zich hem op de een of andere manier kunnen herinneren.
Dank voor eventuele reacties!
Vriendelijke groet,
Leander Lammertink

Bericht 665

Donderdag 24 maart 2016
Naam: Pieter Trap
Emailadres: klik hier

Sinds lange tijd ben ik bezig met onderzoek naar Duitse en Nederlandse SS troepen op de Veluwe in de laatste oorlogsjaren.
Ik ben via via aan de weet te komen dat er rond het Uddelermeer in Uddel in de laatste maanden van de oorlog SS troepen hebben gelegerd.
Ik kan er echter niet achter komen op welke plekken exact. Is er iemand die mij op dit vlak misschien verder kan helpen?

Ik kijk naar uw reactie uit.
Vriendelijke groet,
Pieter Trap

Bericht 666

Donderdag 24 maart 2016
Naam: Gerben Klein Baltink
Emailadres: klik hier

Bericht:Ik ben op zoek naar meer informatie over drukkerij en uitgeversmaatschappij "Mercedes" die (vermoedelijk voor 1940, misschien ook nog daarna) in Apeldoorn was gevestigd. Ik heb geen adres, maar wel het oude telefoonnummer 2788.

Alle informatie is welkom!

Bericht 667

Schubertlaan 19

Schubertlaan 19

1939. Vroeger Clivialaan 26. In dit huis woonde in de oorlog een echtpaar die samen meer dan honderd Joodse mensen onder hun hoede had. Deze mensen waren ondergebracht bij familie en kennissen door heel het land. Allen hebben de oorlog overleefd, met uitzondering van de mannelijke bewoner, die is in november 1944 opgepakt en in een kamp omgekomen. Archief: J.D. Smit.

Donderdag 7 april 2016
Naam: P. Meuwese
Emailadres: klik hier

Ik las op deze site de info die vermeld staat over het adres Clivialaan 26 te Apeldoorn (nu Schubertlaan). Er zou in de oorlog een echtpaar gewoond hebben dat joden opving. Ik ben zeer benieuwd welke mensen dat zijn.
Het is zo dat ik stamboomonderzoek doe naar mijn moeders familie met de naam Lachmann. Mijn moeder had een oom en tante (Louis en Catho Lachmann), broer en zus dus, die voor zover ik kan nagaan van 1938 tot 1943 op bovengenoemd adres gewoond hebben. Hun broer Koenraad Lachmann woonde van 1935 tot 1943 in het huis ernaast op nr. 24 samen met zijn vrouw en haar zus.
Uw site spreekt van een echtpaar; dat zou dan niet helemaal matchen, maar ik kan me voorstellen dat broer en zus als echtpaar werden aangezien. Of het moet het echtpaar Lachmann van nr. 24 betroffen hebben. Het kan ook zijn dat het een echtpaar betreft dat na 1943 het pand bewoond heeft en dat mijn familie helemaal niet betrokken is geweest.
Ik zou zeer benieuwd zijn of het mijn familie betreft. Ze zouden zeer in mijn achting stijgen als zij het waren.
Ik kan me voorstellen dat er omwille van privacy niet zomaar namen genoemd worden van bewoners van het betreffende pand. Ik zou al zeer geholpen zijn als bevestigd kan worden of ontkend of het hen betreft.
Ik zou ook blij zijn met eventuele verdere info die u mij kunt verschaffen over dit onderwerp.
Ik dank u hartelijk voor uw antwoord en ben zeer benieuwd naar de inhoud ervan.

Vriendelijke groeten
P. Meuwese
Zeist

Bericht 668

Woensdag 13 april 2016
Naam: Erick van der Veer
Emailadres: klik hier

Bericht: Vond bij het opruimen van oude spullen een exemplaar van de Nieuwe Apeldoornse Courant (?) van zaterdag 23 augustus 1980.
Hierin staat o.a. een artikel in over een herdenking ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Japanse vrouwenkampen in Nederlands Indi in het Prinsenpark. Er is ook een foto van het monument dat in 1971 door, toen, Koningin Juliana werd onthuld.
Mijn vraag is nu waar dat monument is gebleven.
____________________________

Het monument is nu hier te vinden:

http://www.apeldoornendeoorlog.nl/monumenten-en-gedenktekens/monumentenlijst/schrikbewind-en-dwangarbeid/monument-slachtoffers-japanse-vrouwenkampen/

Martin Huisman

Bericht 669

Dinsdag 19 april 2016
Naam: Marcus Rudolfs
Emailadres: klik hier

Bericht: Beste mensen,
Mijn grootvader de heer Mensink had een kapperszaak aan de Molenstraat 3 te Apeldoorn, echter we hebben wel een foto terug gevonden doch weten niet of die nu ook zijn kapperszaak is geweest, daar alles nu is afgebroken ben ik wel nieuwsgierig of er van die kapperszaak nog afbeeldingen bestaan en of de foto die we hebben ook daadwerkelijk daar zijn kapperszaak opstaat.

Mogelijk zijn er nog lieden dan mij kunnen helpen.

_____________________________________________________

Dit is niet de Molenstraat maar de Badhuisweg ter hoogte van de Roggestraat. (Na de kapperszaak) Op de gevel van het kleine huis wat dwars staat zit een straatnaambordje en daar staat ongetwijfeld Roggestraat op.
Berry Meester


Bericht 670

Donderdag 21 april 2016
Naam: Jan van den Berg
Emailadres: klik hier

Bericht: Wie weet hoe ik de huidige locatie kan vinden van de volgende 19e eeuwse huisnummers.
nr. 88a uit het bevolkingsreg. 1829 (betreft m.i. Beekbergen)
D 2 uit bev.reg. 1839-1850 (betreft met zekerheid de buurtschap Engeland onder Beekbergen

Bericht 671

Donderdag 26 mei 2016
Naam: Adriaan Kroon
Emailadres: klik hier

Bericht:OPROEP: KROONTJES GEZOCHT !!

Wij zijn op zoek naar onze neven en nichten. Onze vader, Leo (Lebbert) Kroon, geboren 13 september 1915, verongelukte bij een treinongeval nabij Hattem in 1947. Hij had 4 zussen en 12 broers. Het ouderlijk huis was destijds in de Koningstraat 56 te Apeldoorn. Informatie over het leven van onze vader en het gezin waar hij uit kwam, hebben wij nauwelijks. Wij zoeken daarom nu de kinderen van deze 4 zussen en 12 broers. Dus onze volle nichten en neven. Wij beschikken over alle namen en geboortedata van deze zussen en broers van onze vader. Dus graag de namen van jullie moeder of vader.

Reacties graag naar:
Adriaan Kroon. (klik hier) of 0519-572055
Olaf Kroon (klik hier) of tel.06 519 04 274

Bericht 672

Woensdag 8 juni 2016
Naam: Yvonne de Vries
Emailadres: klik hier

Bericht: Kunt u zich nog het wachthuisje van de centrale bushalte aan de Kerklaan herinneren? Heeft u er een mooie foto van of een leuk verhaal?
Ik hoor het graag! De kiosk wordt momenteel gerestaureerd en krijgt in het najaar een mooie nieuwe plek in de stad. 12 juni zal ik erover vertellen in de uitzending van de VOA om 11.00 uur.

Bericht 673

Zondag 12 juni 2016
Naam: Yvonne de Vries
Emailadres: klik hier

Bericht: Kent iemand van de lezers misschien mevrouw Emmy Bouwman, de dochter dan huisarts aan de Brinklaan?
Mijn moeder wil graag weten of ze nog leeft. Ze moet nu ook zo'n 92 jaar zijn. Ze zou haar nog graag eens spreken. Graag reactie, met dank!

Bericht 673

Maandag 13 juni 2016
Naam: Chinta M.L.Koster
Emailadres: klik hier

Bericht: Ik was zo opgewonden het ouderlijkhuis van mijn grootvader hier te zien!!!
De Villa aan de Arnhemseweg waar jullie de eigenaar Paul hier melden was voordien eigendom van familie Koster die er met tien kinderen woonde. Opa Koster was werkzaam bij de Spoorwegen waar jullie ook een foto van hebben. Ontzettend leuk allemaal.. Namen van kinderen Koster. Jan, Nel, Anna,Frans (mijn vader) Nol, Pien, Dick, Greet, Han,en Too. Inmiddels allemaal gestorven natuurlijk. Hartelijk dank voor het plaatsen van dit bericht! Groet Chinta M.L.Koster

Bericht 674

Dinsdag 14 juni 2016
Naam: Dhr. Oosterhoff
Emailadres: klik hier

Bericht: Graag foto's van Laan vanOrden 318

Bericht 675

Maandag 27 juni 2016
Naam: Gerrit Middelbeek
Emailadres: klik hier

Bericht: In verband met een onderzoek ten behoeve van een documentaire over het verzetsverleden van mijn vader Evert Middelbeek ben ik op zoek naar mensen die nog kunnen vertellen en of kennis hebben van het verzet in WO2 tegen de Duiste bezetter in Apeldoorn. Ook als u anderen kent die aan het bovenstaande voldoen hoor ik dat graag van u.

Bericht 676

Donderdag 30 juni 2016
Naam: Iris
Emailadres: klik hier

Bericht: Goede dag,

Ik wist dat mijn over over over groot vader (van brero) een zeep fabriek had met de haas toch is het leuk om er over te lezen vooral omdat ik geschiedenis leuk vind en er altijd meer over wil weten!

Bericht 677

Dinsdag 12 juli 2016
Naam: Marie Jose Laurens
Emailadres: klik hier

Bericht: Ik ben voor een artikeltje voor de nieuwsbrief van Wijkraad de Naald op zoek naar meer informatie over 'Dierentuin Van Put'. Destijds was deze gevestigd aan de Koninginnelaan (Loseweg). Er is toen (1959) een verschrikkelijk ongeluk gebeurd, waarbij de eigenaar de aanval van een beer niet heeft overleefd. Die details zijn er wel, maar misschien weet iemand wat die mini-dierentuin precies inhield. Bij voorbaat dank voor uw reactie (graag voor 8 augustus a.s.)

Bericht 678

Vrijdag 22 juli 2016
Naam: Ton van den Berg
Emailadres: klik hier
Bericht: Zangvereniging Belcanto zoekt verzamelaars van oude Apeldoornse plaatjes te leen voor de kalender die zij al jaren uitgeven. Voor 2017 zijn zij nog niet voorzien.
Contact opnemen met Theo Buisman. tel.: 055-5216858.

Bericht 679

Vrijdag 29 juli 2016
Naam: Theo de Kogel
Emailadres: klik hier

Bericht: In de apeldoornse courant van 03-08-1923 staat een bericht dat H.B. emsbroek uit Vorden de oude fabriek van "mariendaal" op een veiling heeft gekocht. Weet iemand waar deze fabriek stond en of er een foto van is? Emsbroek was de directeur van de Empo rijwielfabriek en die had vanaf 1921 een filiaal in Apeldoorn aan de ruiterlaan 46. Ik ben bezig met een artikel over Empo.

Bericht 680

Woensdag 3 augustus 2016
Naam: Berry Meester
Emailadres: klik hier

GEZOCHT: Erica-gidsen en PTT Telefoonboeken.

Voor onderzoek wat betreft de Apeldoornse bewonersgeschiedenis ben ik opzoek naar oude adresboeken/telefoonboeken tot ca. 2000.
Wie heeft er nog Erica-gidsen en oude PTT telefoonboeken waar niets meer mee gebeurt.

Ik zou de boeken dan graag bij het archief van CODA willen onderbrengen zodat meer mensen hier gebruik van kunnen maken.

Ik kom ze graag bij u halen,

Berry Meester
www.parkenbuurt.nl
www.fotoarchiefapeldoorn.nl

055-5213198
berrymeester@upcmail.nl

Wilt u foto's beschikbaar stellen?
- Mail ons op foto@verenigingoudapeldoorn.nl
- Maak gebruik van ons handig upload-tool

Webmaster: Maurice Brinkman
Redacteur: Jos Jansen of Lorkeers
Secretariaat VOA: Dik Westerveld
Loseweg 323
7315 DJ Apeldoorn