Oudere berichten

Rubriek "Opsporing verzocht" in gastenboek.

De rubriek "Opsporing verzocht" is vanaf heden ge ntegreerd in het gastenboek.
U kunt al uw oproepen dus daar plaatsen. De oudere berichten staan hieronder.
Eventuele foto's kunt u mailen naar: martinhuisman@verenigingoudapeldoorn.nl

Prinses Marijkeschool

Binnenkort zou mijn vader Y.B. Talsma 100 jaar worden als hij nog had geleefd. Ter gelegenheid van dit feit maken we een herinneringsboekje over mijn vader met verhalen en foto's.
Een belangrijke gebeurtenis in de jaren vijftig was het jaarlijkse Koninginnefeest.
Daarvoor kwamen de kinderen van vele lagere scholen naar het stadion van AGOVV om een aubade te brengen aan de koningin. De koningin was er niet bij maar wel de burgemeester. We zongen het Wilhelmus en vele vaderlandse liederen.
Deze gebeurtenis willen we in het herdenkingsboekje opnemen en het liefst met een foto. De foto is nu het probleem; we kunnen er geen vinden. Daarom mijn vraag: Wie kan ons helpen aan een foto uit plusminus 1952 tot 1958 van zo'n Koninginnedag?
Wij zaten toen op de Prinses Marijkeschool aan de Hezeweg.
Wie heeft er nog foto's van de Prinses Marijke school uit die tijd?
De foto wordt gescand en weer teruggestuurd in het geval u deze wilt terug ontvangen. Per e-mail sturen kan ook, maar wel het liefst in een grootte van minsten 4 Mb. (Porto-) Kosten worden uiteraard vergoed.
Vriendelijke groet, Irene Biezeman-Talsma.
E-mail: biezeman@xs4all.nl

Stationsstraat

Hans Wensveen schrijft:
Ik ben bezig een DVD van Apeldoorn te maken waar op plaatsen staan die op kaarten voorkomen, daarna komt er een foto van de jaren zeventig en als laatste foto"s van 2007.
Om deze serie compleet te maken ben ik op zoek naar een foto met de uitrit van het Busstation naar de Stationsstraat. Wie kan me hier aan helpen. Reacties kunt u mailen naar hanswensveen@wanadoo.nl
Bellen kan/mag ook 055-3667646.

Wie kan mij helpen?

Ik heb het initiatief genomen om te kijken of in het kader van zowel de Tri nnale als de Erfgoedweek een tentoonstelling georganiseerd kan worden in samenwerking met de beheerder van park Berg en Bos over alle bloemen/tuinbouw/landbouwevenementen en omroepdagen die hier ooit zijn gehouden of elders in de stad.

Wie mij voor die tentoonstelling kan helpen aan nog meer materiaal en/of afbeeldingen graag contact opnemen met Yvonne de Vries, tel. 0550-5802153, mailadres: y.devries@apeldoorn.nl

Met vriendelijke groeten,
Yvonne M.L. de Vries
Beleidsmedewerker team Cultuurhistorie
e-mail: y.devries@apeldoorn.nl

Telefoon: 055 - 5802153

Wie heeft foto van Caesar?

Maandag 28-1-2008

Ik ben op zoek naar een foto van Friedrich Wilhelm Caesar (1856-1927). Hij heeft in 1918 opdracht gegeven om Caesarea in Ugchelen te laten bouwen, een vakantiehuis voor kinderen uit de Randstad.
Als afdeling van het Leger des Heils is ons bedrijfsbureau momenteel gevestigd in Caesarea. We zijn op zoek naar een foto van hem om in de hal van het gebouw op te hangen. Ik hoop dat iemand mij hiermee verder kan helpen.

Reacties kunt u mailen naar:
Hanneke.Van.Leeuwen@legerdesheils.nl
Of u kunt mij bellen op: 055-5380333

Alvast bedankt! Vriendelijke groeten.

Apeldoornse popgroepen

Maandag 28-1-2008

Ik wil graag nog een keer de medewerking vragen van de VOA. De site www.waterloostation.nl wordt op dit moment aardig gevuld met informatie over o.a. de geschiedenis van Apeldoornse popgroepen van ca. 1962 tot 1976. Wij zijn o.a. op zoek naar meer informatie over met name bands uit de beginperiode, begin jaren zestig: The Screws, Fireballs, Hush, Johnny Moore and the Phantoms, The Black Moodies, So and so, John Less Limited, The Square Circle Band en Dave Daimy and the Steps.

Met vriendelijke groet,
Gert Kozijn.

familie Stanowsky

Zondag 20 januari 2008
Naam: Mari Kant

Hallo! Ik ben op zoek naar alles wat te maken heeft met de familie Stanowsky.
De Gebroeders Arnold en Alexander Stanowsky hebben in de jaren rond 1924 een tandartspraktijk gehad aan de ratzburglaan 7, maar of deze straatnaam klopt weet ik niet, op het visite kaartje dat ik met dit bericht mee mailt, staat alleen 't Loo Apeldoorn.
Ik ben voor de zoon van Alexander Stanowsky die in Duitsland woont alles aan het uitzoeken.
Ik weet ook dat Arnold Stanowsky zich ook von Stanowsky noemde, en dat hij rond 1929 failliet is gegaan, maar dat zijn broer Alexander door gegaan is, maar waar??
Arnold Stanowsky was getrouwd met Josina de Munnik en ze hadden 1 dochtertje Sascha die dus haar kinderjaren in Apeldoorn versleten heeft.
Ik kan het Sascha niet meer vragen deze mevrouw is er geestelijk niet meer aan toe, jammer genoeg.
Hier wat meer gegevens van de gebroeders Stanowsky:
Alexander Max Ludwig geboren op 17-10 1890 te Berlijn overleden 16-01 1967 te Stuttgart.
Arnoldus Adrianus Jozef Stanowsky, Geboren: 02-08 1901 te Rotterdam .Overleden: 1982 te Amsterdam

Hopelijk weet u misschien waar de heren Stanowsky praktijk gehouden hebben en waar??

Bij Voorbaat hartelijk dank en met Vriendelijke Groet,
Dhr Mari Kant

Een moeilijke, haast onmogelijke speurtocht

Jan Muurman is bezig met een zoektocht naar gegevens van een Joodse familie, specifiek naar die van Leiser van Moppis. Hij stuurde een e-mail naar de redactie van dit blad met de volgende tekst:

"Ik zal proberen te schrijven wat ik graag wil. Mijn tante Marga woont al lang in Canada. Zij is de dochter van een Joodse vader Isaak van Moppis en een niet-Joodse moeder Gerritje Veldkamp. Tante is geboren in oktober 1938. Haar vader is omgebracht in Mauthausen in 1941. Veel later na de oorlog heeft ze gehoord, dat haar vader nog een jongere broer had, Leiser (of Leizer) van Moppis, geboren op 21 mei 1919 te Amsterdam.

Eind vorig jaar heeft Marga aan ons gevraagd een onderzoek te starten via het Internet naar haar familie. We kwamen onder meer tot de volgende gegevens:
Leiser van Moppis was de tweede zoon van Jacob van Moppis en Sara Fuldauer. Hij was leerling verpleegkundige in het Joodse ziekenhuis in Apeldoorn gedurende de oorlogsjaren. Ook hij is daar in 1943 door de Duitsers weggevoerd.
Wij hebben een redelijke hoeveelheid feiten boven water weten te halen in onze zoektocht naar de stamboom van de families van Moppis en Fuldauer. Zoals u hebt gelezen, heette de grootmoeder van mijn tante Fuldauer van haar meisjesnaam. Zij was een nicht van Philip Fuldauer. Hun vaders waren broers. Zowel in de stamboom van de grootvader als van grootmoeder stuitten we op het ziekenhuis in Apeldoorn en de verschrikkelijke gebeurtenis in de oorlog.
We hebben contact opgenomen met Arthur Fuldauer en van hem een aantal boektitels gekregen. We hebben de boeken aangeschaft om de nodige achtergrond informatie te lezen. De boeken zijn momenteel bij mijn tante in Canada. Ze geven veel algemene informatie maar nu zoeken we nog naar meer persoonlijke herinneringen.
Mijn vraag is nu: heeft iemand van uw vereniging deze Leiser gekend en zijn er mogelijk foto's van hem. Mijn tante heeft vrijwel geen foto's van haar familie, en ook geen andere tastbare herinneringen. We zouden zeer geholpen zijn als er een oproep wordt geplaatst in uw blad. Nog mooier als het ook resultaat oplevert. "

Foto’s gezocht. Wie helpt?

Ik zoek oude afbeeldingen van een aantal plekken in de binnenstad, waarover we een plan voor mogelijke binnenstadstuinen hebben bedacht. Wellicht zijn er leden van de vereniging of anderen die mij kunnen helpen.
Het gaat om (oude) foto's/afbeeldingen van:
De Van Kinsbergenstraat, landgoed Randerode + tuin.
De Marktstraat, zijde Veldhuizen Verf en het binnenpleintje Marktstraat naar Hoofdstraat
De Nieuwstraat, school Van Kinsbergen en naastgelegen garage Kruyssen.
Het Achterom.
De Prinsengang.

Natuurlijk heb ik al afbeeldingen uit de beeldbank van CODA, maar geen van allen bieden ze een goede kijk in/op de terreintjes.

Yvonne de Vries
Team Cultuurhistorie gemeente Apeldoorn.
Telefoon 055 - 5802153
E-mail: y.devries@apeldoorn.nl

Gerbrand binnen 24 uur gevonden!

Waterloo Station

Waterloo Station

Hoek Jachtlaan/Waterloseweg. Archief: Ludwin Wieringa

Waterloo Station

Waterloo Station

Hoek Jachtlaan/Waterloseweg. Archief: Ludwin Wieringa.

Binnen 24 uur Gerbrand de Vries opgespoord!
Al gauw bericht binnen gekregen dat het gelukt is dankzij internet.


Ludwin Wieringa en ik zijn op zoek naar Gerbrand de Vries. Gerbrand was tussen 1971 en 1974 discjockey in Waterloo Station. Wij komen hierop omdat wij sinds een paar dagen zeer intensief contact met elkaar hebben over die tijd in Waterloo Station en over de Apeldoornse popcultuur in de jaren zeventig in het bijzonder. Deze ontmoeting is via het internet tot stand gekomen. Ludwin bleek in het bezit te zijn van een aantal zeer unieke foto"s van Waterloo Station. Ik heb deze foto"s inmiddels ook al naar Henk van de Waardt gestuurd, die ik weer ken van de Gunningschool en de Kinsbergen-Ulo.
Met vriendelijke groet,
Gert Kozijn

Wie kent deze familie?

Apeldoorner Rob Dekker vond onlangs in de wijk het Loo in een doos met oud papier een drietal oude foto"s. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen om die te laten verdwijnen en stelde ze veilig. Hij heeft echter geen flauwe notie om welke families het gaat en schakelde daarom zijn Vereniging Oud Apeldoorn in.
Er is inderdaad weinig houvast om de foto"s te traceren. De datum 16 mei 1928 is echter een spoor. Een andere foto laat een aantal heren in uniform zien.
De foto"s zijn destijds gemaakt door fotograaf Hoeksema in Apeldoorn. Daarom bestaat het sterke vermoeden dat het hier inderdaad om een Apeldoornse familie gaat. Wie ons verder kan helpen met het identificeren wordt verzocht om VOA bestuurslid Peter Otterloo te bellen. Telefoon 055-5331346.

Wie herinnert zich Ger Ohmann?'

Opsporing verzocht' probeert informatie te krijgen over Ger (Gerrit) Ohmann, een Apeldoorner die in de oorlogsjaren woonde op het adres Asselsestraat 127. Daar is hij op 5 oktober 1944 gearresteerd, vermoedelijk door de SD die hem gevangen heeft gezet in de Willem III kazerne in Apeldoorn. Van daar is hij via Amersfoort weggevoerd naar Neuengamme en vervolgens naar Wöbbelin, een zogenaamd 'sterfkamp', ongeveer 25 kilometer gelegen van Schwerin. Daar staat in het museum geregistreerd dat hij op 5 april 1945 is overleden.
De oproep is op verzoek van zijn naamgenoot Ger Ohmann (61) uit Zoetermeer. Hij is een neef van de omgekomen Apeldoorner die door de Duitsers gezocht werd om zijn werk in het verzet tegen de vijand.

De Zoetermeerder wil in het bijzonder weten hoe zijn oom als mens in het leven stond en bovendien wil hij graag de toedracht weten rond zijn arrestatie. En of er wellicht iets opgeschreven is over deze zaak. Ger Ohmann was kerkelijk actief in de gereformeerde samenleving. Tijdens de oorlog is hij - althans volgens de informatie van zijn neef - actief geweest in een KP. Hij verrichte onder meer koeriersdiensten voor het destijds illegale Trouw. Ook repareerde hij wapens voor het verzet. Ohmann was op 2 juni 1914 in Staphorst geboren en trouwde in 1941 in Meppel met Bé Zandbergen. Uit dat huwelijk zijn twee kinderen geboren. Hij was grossier in lederwaren en fournituren.
Wie iets weet te vertellen over deze Ger Ohmann, kan bellen met zijn neef en naamgenoot. Telefoon 079-3431555.

Ger Ohmann woonde aan de Asselsestraat 127.

Op zoek naar Bennink
Ik ben lid van een vereniging in Apeldoorn. Die heet " Odd Fellows". In verband met een jubileum binnenkort van deze vereniging zijn we bezig met een gedenkboek. Daarbij zijn wij op zoek naar overleden leden, dus familie/nabestaanden van deze. Meestal is dat niet zo'n probleem, maar een aantal families zijn we uit het oog verloren. Het gaat om de volgende personen:
Willem Reinier Bennink overleden op 23 november 1954
Heimen Bennink overleden op 13 november 1967.
Anno de Boer 055-3121129

Westenenkerpark
Ik ben op zoek naar allerlei dat met het Westenenkerpark in Apeldoorn Zuid te maken heeft. Zoals krantenartikelen, documenten, anekdotes, ervaringen en verhalen, tekeningen, foto's en andere afbeeldingen.
Wie kan mij helpen? Graag een mailtje naar heideblauw@hotmail.com
Alvast bedankt, Ans Nelisse

Jeugdherberg:
Dan zou ik het nog leuk vinden als er iemand die iets weet over het oude trekkershuis op de hoek van de Driehoek en de Jachtlaan (of Polhoutlaan?) en de voormalige jeugdherberg De Spreng aan de Jachtlaan in één van de dubbele woonhuizen tegenover de Victorkerk, mij iets meer wil vertellen. Dit in verband met een verhaal over de jeugdherberg in het boek over Orden dat dit voorjaar gaat verschijnen als deel 3 in de serie Wijk in Beeld.
Reacties naar Yvonne De Vries: y.devries@apeldoorn.nl
Telefoonnummer: 055 - 5802153.

Loo plannen
Ik zoek voor een collega iemand die iets weet over de stedenbouwkundige Loo-plannen van Koning Lodewijk Napoleon (1810) waarin ook het Pantheon een plaats zou hebben gekregen. Oud-Apeldoorner Thomas von der Dunk heeft daarover geschreven in het boek 'Een Pantheon voor Apeldoorn dat in 2001 verscheen. Natuurlijk ben ik zelf ook daarin ge nteresseerd.
Met vriendelijke groeten,
Yvonne de Vries
team Cultuurhistorie gemeente Apeldoorn
Tel. 055 - 5802153
e-mail: y.devries@apeldoorn.nl

A.J.Wemerman
Ik ben G. Severin - Wemerman.
Dochter van A.J. Wemerman en R.A. Wemerman-Beekman. Ik een geboren Apeldoornse, maar woon al 30 jaar in Zutphen..
Ik wil graag weten:
Wie heeft mijn vader gekend en dan vooral uit de tijd vóór en tijdens de oorlogsjaren?
Mijn vader is. A. J. Wemerman, geb. 9 mei 1911.
Gehuwd met R.A. Beekman, geb. 21-10-1913.
Helaas is hij op 52-jarige leeftijd (1963) al overleden, zodoende weten wij maar heel weinig van hem uit die tijd.
U zou mij heel blij mee maken met een reactie. Dit is mijn emailadres: gerdas@hetnet.nl
Mijn telefoonnummer is 0575-523699

Op zoek naar huizen in de Parkenbuurt
VOA-leden Berry Meester en Bert Kompanje zijn bezig alle huizen in de wijk De Parken in beeld te brengen. Berry heeft van bijna alle huizen in deze monumentale wijk een foto gemaakt. Het doel is om van elk huis een actuele foto te hebben. Het streven is er daarnaast op gericht ook een zo oud mogelijke foto erbij te hebben, om te zien hoe het huis er vroeger uitzag.
Wanneer u www.parkenbuurt.nl intoetst krijgt u het openingsscherm. Klik een straatnaam aan dan kunt een wandeling door deze straat maken; de foto's staan op nummer. Van elke straat is een verklaring van de straatnaam gegeven en wanneer er iets meer over het huis te vertellen valt is dat ook te lezen. Ook willen zij van elk huis het bouwjaar vermelden en wanneer dat bekend is: de architect die het huis heeft ontworpen. Onze websitemedewerker Martin Huisman heeft hen geholpen om deze site op te zetten.

K.C. van Nes
Ben van Laar en Hens Dekker zijn op zoek naar gegevens over de bekende Apeldoornse landschapsarchitect K.C. van Nes. Zij hebben de volgende vragen:
- Was Van Nes geboren in Apeldoorn of heeft hij daar (tijdelijk) gewerkt?
- Heeft hij nazaten die nog in leven zijn?
- Is er meer over zijn loopbaan en werk bekend?
- Is er een archief?
Wij zijn ieder die ons op (een deel) van deze vragen antwoorden geeft zeer erkentelijk omdat ons dit zal helpen met een historisch onderzoek. U kunt ons mailen op het adres hensdekker@wanado.nl

Wie kent Hendrik Willemsen?
Voor mijn familie boek over de familie Willemsen, ben ik op zoek naar gegevens en/of foto's van mijn vader; Hendrik Willemsen. Geboren 13 maart 1898 te Beekbergen en overleden in 1976 te Broek in Waterland.
Hij was chauffeur bij verschillende wasserijen van de "Meijers", ook heeft hij bij Wasserij Karreman gewerk. Ook ben ik op zoek naar gegevens en/of foto's van de fijnwasserij C.v.d.Put. Nu heb ik al wat binnen gekregen, maar mijn nicht en neef hadden de wasserij op Kanaal Noord. Hij was de zoon van Van de Put van de Holthuizerdwarsweg. Getrouwd met Gerrie Weppelink van de Westenenkerweg. Zij hadden geen kinderen.
Wij hebben in 1944 Apeldoorn hals over kop moeten verlaten omdat hij werd gezocht door de Duitsers. Wij hebben in Apeldoorn gewoond op de volgende adressen: Holthuizerweg, tegenover het woonhuis van de familie Dekker, de graanhandel. Ook aan de Waterlooscheweg, het nummer weet ik echt niet meer. Wel weet ik dat langs ons vrijstaande huis een straatje liep naar achteren en dat daar een boerderijtje stond. Van daar zijn wij naar de Ruimzichtlaan 12 gegaan, en daarna naar op nummer 14. Hendrik heeft gewerkt bij diverse wasserijen, waarvan ik diverse foto's bezit van de auto's daarvan. Helderoord, Zeldenrust, De Zon, en Werklust. Vanuit de Ruimzichtlaan 14 zijn wij toen "verhuisd". Als er mensen zijn die gegevens over onze familie willen hebben, mailt u dan en u krijgt antwoord. Ook kunt u de gegevens zien op mijn website. Daar staan de meeste gegevens op . Ook over de familie Weppelink, Oudbier en De Boer zijn er bij mij gegevens . Hopelijk dat iemand dit leest en wat heeft liggen in een oude schoenendoos ! Bij Voorbaart hartelijk dank.
adres J.W. Willemsen Wevershof 9 1411RR Naarden.
Telefoon 035-6780605.

Alexandrinalaan
Mijn naam is Henk Laurenssen en ben geboren in 1948 in Apeldoorn aan de Alexandrinalaan 30 bij mijn grootouders de familie Mulder. Ik ben op zoek naar foto's en ander materiaal betreffende de Alexandrinalaan en de oude Agathastraat en de Spoorlaan. Het gaat om de periode van 1948 tot en met 1967. Ik ben, na dat ik in 1955 verhuist ben naar Noord Brabant, nog heel wat jaren naar Apeldoorn gekomen tot dat mijn familie daar was overleden.

Ik ben nu ongeveer vijf jaar bezig om een fotoboek met mijn verhalen samen te stellen. En vraag daarom of er nog mensen zijn die hier nog wat van weten of foto's en ander materiaal hiervan hebben. Als u denkt dat u de familie Mulder heeft gekend of wat van de vernoemde straten in uw bezit heeft, doet u mij daar een groot plezier mee. Laat mij het even weten. U kunt mij altijd een e-mail sturen die ik ook zal beantwoorden. Bij voorbaat hartelijk dank. Mijn E-e-mail adres is h.laurenssen@chello.nl

Van Gelder Papierfabrieken
Degenen die deel hebben uitgemaakt van het arbeidsproces denken zo nu en dan - de één wat meer dan de ander - terug aan het werkzame leven. Zo is het ook met ons lid Henk van Gerrevink. Hij stond vele jaren op de loonlijst van Van Gelder Papierfabrieken. De plaats waar veel Apeldoorners hun brood hebben verdiend. Henk zou het geweldig vinden als er ergens foto's boven water komen van het bedrijf. En dan vooral van de productiehallen en andere werkruimten. Ongetwijfeld zijn er van die machtige apparatuur opnamen gemaakt. De vraag is: waar zijn die foto's? Wie Henk een plezier wil doen, kan met de redactie bellen. Telefoon 5331346. Wellicht kunnen we er een paar in ons blad plaatsen.

Reünie ATS
Riek Levie uit Israel zal op 24 maart de reünie bezoeken van de oude ATS. Zij zou het heel erg leuk vinden om dan nog eens familieleden te ontmoeten van de conci rge H. Visch. Ze weet zich alleen nog te herinneren dat één dochter Van der Vlekkert is gaan heten en in Ugchelen gewoond zou hebben en dat de andere dochter getrouwd was met ene meneer Bomhof, die een meubelzaak had aan de Asselsestraat. Ik heb veel contact met Riek. Het zou prachtig zijn als ik haar iets meer zou kunnen vertellen over nazaten van de heer Visch en of zij, mochten zij nog in leven zijn, in de gelegenheid eventueel zijn om haar op 24 maart in Apeldoorn te ontmoeten.
Riek was destijds al enige meisje op de ATS in de pauzes veel bij conci rge Visch en zijn vrouw, die zij in die jaren wel een beetje als een tweede vader en moeder is gaan beschouwen.
Reacties naar Yvonne De Vries: y.devries@apeldoorn.nl
Telefoonnummer: 055 - 5802153.

Wie kent deze voetballers?
Dit is het voetbalteam van de VGLO (Voortgezet Lager Onderwijs) aan de Graanwegschool. Onlangs is de school afgebroken. De heer R. de Ridder staat als toenmalig speler op deze foto geknield in het midden. Volgens hem is de foto genomen op het voormalige B en O terrein naast de Willem III kazerne in de wijk Orden. Dat moet omstreeks 1948 zijn geweest.
Hij wil graag de namen weten van de andere voetbalkornuiten. Wie hem uit de droom kan helpen, kan bellen. Telefoon 5426530. Hij woont aan het Holtrichtersveld 513 in Apeldoorn.

Ceasarea
Apeldoorners Jan Ellenbroek en Ciel van Triest zijn bezig met het maken van een fotoboek met historische gegevens van het voormalige kindertehuis Ceasarea aan de Hoenderloseweg. Het stel zoekt nog een tweetal foto's. Daar waarop de heer Caesar, de bouwer van het complex staat en een foto van het echtpaar. Wie de mannen kan helpen wordt verzocht te bellen met 5418190 of 5336171. De foto's komen uiteraard retour. Nog een vraag. Wat stond er op de toren van de kapel van Ceasarea. Een haan of een kruis? Bert Compange van de SAM is op zoek naar een foto van Ceasarea waarop het complete balkon van de kapel is te zien.

Wilt u foto's beschikbaar stellen?
- Mail ons op foto@verenigingoudapeldoorn.nl
- Maak gebruik van ons handig upload-tool

Webmaster: Maurice Brinkman
Redacteur: Jos Jansen of Lorkeers
Secretariaat VOA: Dik Westerveld
Loseweg 323
7315 DJ Apeldoorn