Arie Lieman (1816-1893)

Arie Lieman (1816-1893)

Collectiestukken onder de aandacht 2. Kunstschilder Arie Lieman.

Van beroep was Lieman een huis- en decoratieschilder, een geschoold ambachtsman. Hij kon niet alleen het huis schilderen, maar ook een wandschildering en ornamenten ontwerpen voor betimmering van het interieur of voor het stucwerk. Lieman was verbonden aan Paleis Het Loo. In zijn werk vindt men dan ook grote hoeveelheden tekeningen van het Oude Loo en rondom Paleis Het Loo. Uit vele potloodschetsen blijkt dat Lieman daar vele vrije uurtjes doorbracht.

Daarnaast getuigen de tientallen tekeningen van het landschappen en boerderijen zijn liefde voor het landschap in de Veluwe. Als historische bron zijn de werken van Lieman van onschatbare waarde. Hij geeft een beeld weer van het 19e eeuwse Apeldoorn.

Arie Lieman woonde met zijn vrouw Aaltje Masson en acht kinderen aan de Looseweg. Zijn oudste zoon Willem (geb. 1840) is lid geweest van de Vereeniging Felua, de tegenwoordige hist ver. Felua. Via hem is in het begin van de 20e eeuw de collectie in ons bezit gekomen.

In het Nieuwsbulletin Felua 17e jaargang nr 3 2002 vraagt conservator van CODA Margot Jongedijk aandacht voor het werk van Arie Lieman.

LID WORDEN
voor slechts €18.00 per jaar
klik hier

Meer over de radio uitzending van a.s. zondag

KLIK HIER

Luister live via onze website klik hier

Geef een zoekwoord in

Foto's doneren?
- Mail ons opfoto@verenigingoudapeldoorn.nl
- Maak gebruik van ons handig upload-tool

RTV-Apeldoorn
Apeldoorn Oud en NU vanaf 6 september weer op de radio. Elke zondag van 11.00 - 12.00
Luister live via onze website klik hier

Webmaster: Maurice Brinkman
Redacteur: Jos Jansen of Lorkeers
Secretariaat VOA: Dik Westerveld
Loseweg 323
7315 DJ Apeldoorn