Bij ’t Sluisje in Apeldoorn, een stukje ten noorden van de Deventerbrug, is elk jaar een herdenking van de heldhaftige daden van Gijs Numan en Albert van de Scheur, die wisten te voorkomen dat de stad werd beschoten. Er ligt een gedenksteen van zwart marmer, omgeven door zwerfkeien van de Veluwe. Die herinnert ons aan de gebeurtenissen op 16 en 17 april 1945.
Al dagen werd er gevochten in en rondom Apeldoorn. De Canadezen, die Apeldoorn wilden bevrijden, kwamen niet dichter bij het centrum. Zij trokken de conclusie dat Apeldoorn nog flink bezet was door Duitsers. Dit bleek niet waar te zijn: de Duitsers trokken zich juist terug.
De Canadezen, die hiervan niets wisten, planden een grootscheepse aanval op Apeldoorn. De commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Apeldoorn, Gijs Numan, hoorde van deze plannen. Hij wilde dit voorkomen. In de nacht van 16 op 17 april stak hij samen met Albert van der Scheur als gids het kanaal over bij het sluisje aan de Vlijtseweg. Dat was een riskante onderneming, Sluipend en kruipend trokken ze door het maanverlichte niemandsland.
Toen ze bij de Canadezen aankwamen, geloofden zij het verhaal niet meteen. Gijs Numan nam een aantal Canadese vrijwilligers mee om te laten zien dat het veilig was in Apeldoorn. Pas daarna werd duidelijk dat het klopte. In de ochtend trokken de Canadezen de stad in en werd Apeldoorn bevrijd.
Lees het hele verhaal op Gedenksteen bij het sluisje – Apeldoorn en de Oorlog
De herdenking op woensdag 17 april 2024 begint om 11u. Met muziek van Muziekvereniging Eendracht en de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Wees welkom om samen met ons stil te staan bij de gebeurtenissen uit 1945.