U bevindt zich hier: Startpagina » Nieuws

Nieuws

Grenspalen - door de werkgroep Grenspalen

We werden verrast bij binnenkomst: Miny van de Zande heette ons allen welkom. Ze is gelukkig zover opgeknapt dat ze deze taak weer op zich kon nemen. Zo’n 60 personen kwam de lezing bekijken. Een goede opkomst, vooral gezien het mooie weer!

Het eerste deel van de lezing werd verzorgd door Aad Moerman. Die ging in op: “waar lopen en liepen de grenzen van de gemeente”. Een deel van de lezing ging over het maken van de kaarten van de gemeente: dat was een heel karwei. Willem van Leenen deed maar liefst 14 jaar over de “Caart der Limitten van de Hooge en Vrije Heerlijckhijdt van Het Loo”. Opmeten ging met een meetketting of “afmeten te voet”. Dus hoe betrouwbaar die kaart is? Met het tegenwoordige systeem van GPS is het net nog niet een “fluitje van een cent” – maar het is toch wel veel gemakkelijker.

We hadden even een pauze en daarna nam Chris Westerveld het woord. Chris vertelde over de werkzaamheden van de werkgroep. Alle grenspalen zijn in beeld gebracht en kregen een opknapbeurt. Met materialen die door de gemeente beschikbaar worden gesteld wordt de paal schoongemaakt, de beschildering wordt van grondverf voorzien en enkele weken later, als die grondlaag droog is, wordt de kleur van het stadswapen aangebracht. Al met al een heel karwei. We zagen mooie beelden die aangaven welk goed werk deze werkgroep verricht. Want de grenspalen staan er wel prachtig bij, maar dat blijft niet vanzelf zo! Elke paal wordt minstens één keer geschouwd en zo nodig bijgewerkt.
Onze burgemeester, John Berends, had laatst in een gesprek met Miny zijn waardering voor de werkzaamheden van deze werkgroep uitgesproken. Een goede zaak dat deze cultuurhistorische zaken zo goed onderhouden worden!

Miny opent de bijeenkomst. Foto: Jo Lamberts.
Begin van de presentatie. Foto: Jo Lamberts.
Chris Westerveld vertelt over de grenzen van Apeldoorn. Foto: Jo Lamberts.

NIEUWS VAN DE ACTIVITEITENCOMMISSIE

Heeft u vragen over genoemde of andere activiteiten van de VOA, of heeft u een goede tip voor een lezing, excursie of een optreden dan verneem ik dat graag. Jacqueline Veeneman-Tamboer, 055-5415372/06 46 56 40 74 of jacquelinetamboer@gmail.com