U bevindt zich hier: Startpagina » Nieuws

Nieuws

Ingebruikname van gaslantaarn op 4 november 2017

4 november 2017 om 17.00 werd de gerestaureerde gaslantaarn in gebruik genomen. “Onthulling” was niet aan de orde want iedereen zag bij aankomst de lantaarn al staan: prachtig in de verf – helder glas zodat iedereen straks de verlichting kon zien.
Helaas begon het al in de loop van de middag te regenen en dit hield pas ’s avonds laat weer op. Maar met een paraplu viel het goed te doen. Het Matrozenkoor Apeldoorn zong vanonder een partytent – dus de matrozen werden ook niet nat!
Miny van der Zande vertelde hoe de lamp in Apeldoorn terug kwam.. De heer Wardenier vertelde een persoonlijk verhaal over hoe de lamp met zijn vader (die destijds directielid van de gasfabriek was geweest) mee verhuisde naar IJmuiden. Hij vindt de plek heel mooi: op bijna dezelfde plek terug waar ik geboren ben: in de bedrijfswoning achter de gasfabriek.
De matrozen zongen daarna een liedje.
Wethouder Nathan Stukker was ook aanwezig bij de ingebruikname en deed namens de gemeente het woord. Hij vond het prachtig dat deze lantaarn weer terug was gekomen.
Daarna riep Miny de lantaarnopsteker: Wim Mulder. Deze kwam aanfietsen. De ladder die nodig was om de lantaarn te ontsteken had hij bij zich. Wim had deze ladder speciaal, “om het zo echt mogelijk te laten lijken” van een zwart kleurtje voorzien. Hij klom omhoog en schakelde de lamp in. Toen hij beneden was werd de lantaarn ontstoken. De mooie gele kleur van led-lamp doet sterk denken aan de gaslamp van vroeger.
Als afsluiting zong het Matrozenkoor “Het Apeldoornse Volkslied”.
Er is een speciale plaquette gemaakt ter herinnering aan deze dag. Deze zal aan de muur van het kantoor van de Gasfabriek geplaatst worden. Een herinnering aan vroeger tijden. Hersteld door goede samenwerking tussen Gemeente Apeldoorn, de eigenaar van het kantoor van de gasfabriek en de VOA.. Een prachtig resultaat: wie weet zullen in de toekomst nog meer van deze pareltjes in onze stad geplaatst worden.

8-11

Op bezoek bij het A-Ford museum in Beekbergen

In de agenda van de Vereniging stond: 4 november van 11.00 tot 15.00 uur Open dag in het A-Ford museum aan de Tullekensmolenweg. Een groot aantal bezoekers vond de weg naar het museum.
Het bezoek overtrof de verwachtingen. Jan Hogeweij, medewerker van het museum verwachtte misschien 20/25 man. Na het eerste uur waren al 50 bezoekers geklokt – en de eindstand stond op 157. Het gaat natuurlijk niet alleen om “hoeveel bezoekers kwamen er”. Het belangrijkste is: hebben de bezoekers genoten. En dat hebben ze: “Als ik geweten had dat het zo mooi was: dan was ik hier veel eerder naar toe gekomen” en “wat een leuk museum: hier ga ik binnenkort zeker naar toe met mijn kleinkinderen”

De bezoekers genoten van de tentoongestelde auto’s: “Wat veel: ik dacht: er zullen wel een paar van die oude wagentjes staan” en “wat zijn ze prachtig gepoetst” vond een andere bezoeker. Een derde voegde toe: “En zulke mooie banden: soms lijken ze als nieuw”.
Het bleef niet bij alleen auto’s kijken. Er is in het museum nog veel meer te zien: oude fietsen, solexen een ook een berini. Bij die Berini hing een korte uitleg waar de naam Berini vandaan kwam (Bernard Neumann, Rinus Bruynzeel en Nico Groenendijk waren de oprichters van de fabriek).

En dan naar de zolder. Helaas is het gebouw niet van een lift voorzien zodat niet iedereen boven kan komen. Boven hangt een uitgebreide collectie foto’s van Beekbergen, Lieren en Loenen en natuurlijk ook van Apeldoorn. Ook zijn er schilderijen en tekeningen van mooie plekjes en gebouwen uit Apeldoorn of omgeving te zien.

Conclusie: “de thuisblijvers hadden ongelijk”. Een gouden greep van de werkgroep Activiteiten om dit mooie museum op de agenda te zetten!

5-11