U bevindt zich hier: Startpagina » Nieuws

Nieuws

17 april blijft een bijzondere datum

Herdenking bij de Sluis
altijd mooie bijeenkomst

Het was druk bij de sluis tijdens de viering en herdenking van de bevrijding van Apeldoorn. De Vereniging Oud Apeldoorn besteedt sinds het jaar 2000 aandacht aan deze ingrijpende gebeurtenissen op 17 april 1945. Het programma duurde ongeveer een uur en dankzij de medewerking van velen werd het opnieuw een bijzondere bijeenkomst.

Zoals altijd waren ook nu de Muziekvereniging Eendracht en de 48th Highlanders Pipes en Drums uit Apeldoorn nadrukkelijk van de partij. Trouwens ook de Prinses Margrietschool deed een flinke duit in het zakje door de leerlingen te laten zingen en voordragen van gedichten.

Ceremoniemeester Dik Westerveld luidde het programma in door de aanwezigen welkom te heten, met een bijzonder een aantal gasten die waren overgekomen uit Canada, het land van onze bevrijders. Met toespraken van waarnemend burgemeester Petra van Wingerden en VOA-voorzitter Miny van der Zande werd opnieuw de nadruk gelegd op de gebeurtenissen uit die periode waarbij de burgemeester nog eens de nadruk legde op de rol van de jeugd tijdens deze herdenkingen.

Natuurlijk werd ook nu de rol van Albert van der Scheur en Gijs Numan beklemtoond, twee mannen die met gevaar voor eigen leven in de nacht van 16 op 17 april 1945 de oversteek waagden van het Apeldoorns kanaal om op zoek te gaan naar de Canadese bevelhebber. Hij moest ervan worden overtuigd dat de Duisters reeds op de vlucht waren geslagen en dat een beschieting van Apeldoorn volkomen overbodig was geworden. En dat lukte.

Na dat verschillende instanties bloemen hadden gelegd bij het herdenkingsmonument werd de bijeenkomst gesloten met het spelen van het Wilhelmus en het Canadese volkslied. Na afloop werd er nog even gezellig nagepraat bij een hapje en een drankje. Een mooie morgen!

Miny van der Zande tijdens haar toespraak. Foto: Jo Lamberts.
Mevrouw Van Wingerden legt een bloemstuk namens de gemeente Apeldoorn. Foto: Jo Lamberts.
De Prinses Margrietschool in actie. Foto: Jo Lamberts.
Opnieuw de school aan het werk. Foto: Jo Lamberts.
The 48th Highlanders of Holland Pipes en Drums. Foto: Jo Lamberts.
De heren Numan (links) en Van der Scheur leggen een bloemstuk. Foto: Jo Lamberts.
Het bestuur van de VOA (Henk Kelderman en Miny van der Zande staan stil bij de gebeurtenissen. Foto: Jo Lamberts.
Een hapje en een drankje voor de aanwezigen. Foto: Jo Lamberts.
Alistair Treep onze ’Canadees’ in vaste dienst. Foto: Jo Lamberts.

NIEUWS VAN DE ACTIVITEITENCOMMISSIE

Heeft u vragen over genoemde of andere activiteiten van de VOA, of heeft u een goede tip voor een lezing, excursie of een optreden dan verneem ik dat graag. (tijdelijk Dik Westerveld) (secretaris) dikwesterveld@upcmail.nl
055-5213267