U bevindt zich hier: Startpagina » Nieuws

Nieuws

17 april 1945: een dag om nooit te vergeten

Bijeenkomst bij Sluisroept herinneringen op

Vieren en herdenken is ieder jaar weer aan de orde op 17 april: de bevrijdingsdag van Apeldoorn. Meer dan 73 jaar geleden stond Apeldoorn bijna op zijn kop toen de Canadezen er in waren geslaagd de Duitsers te verdrijven en het uur van de vrijheid was aangebroken. Een dag om nooit te vergeten, en dat doet de VOA ook niet. Op 17 april komt jaarlijks een groot aantal mensen samen bij de sluis om die memorabele dag als het ware weert te beleven, op de plek waar Gijs Numan en Albert van de Scheur dankzij een heldhaftige actie voorkwamen dat Apeldoorn in puin zou worden geschoten.

Het was een zonnige en stralende dag, net zo zonnig en stralend als het programma dat werd opgevoerd door the 48th Highlanders Pipes en Drums, de muziekvereniging Eendracht, de VOA en niet te vergeten de Prinsen Margrietschool. De leerlingen van groep 7 speelden de gebeurtenissen na zoals het er toen aan toe moet zijn gegaan. Met veel passie en durf. Het publiek had veel bewondering voor de voorstelling en het vredeslied dat werd gezongen. De VOA mag blij zijn met de nauwe betrokkenheid van de school.

In een boeiende toespraak memoreerde burgermeester John Berends de huidige maatschappelijke situatie waarin we steeds meer opkomen voor onze eigen rechten en dikwijls de rechten van een ander vergeten. Hij predikte de broodnodige verdraagzaamheid die nodig is om de vrijheid en vrede te kunnen waarborgen. Na afloop was iedereen zeer te spreken over de inhoud van de speech.

Muziek, het leggen van bloemen en het reeds gememoreerde spel van de school zorgden opnieuw voor een waardevolle bijdrage aan de bijeenkomst die, in verband met ziekte van onze voorzitter Miny van der Zande, uitstekend werd geleid door secretaris Dik Westerveld met behulp van bestuur een groot aantal vrijwilligers. Na afloop werd er – zoals altijd – nog een tijdje gezellig nagepraat. Al met al weer een waardevolle bijeenkomst!

Burgemeester Berends tijdens zijn gloedvolle speech. Foto: Berry de Dreu.
Het toneelstuk van de Prinses Margrietschool is in volle gang. Foto: Berry de Dreu.
Veel publiek op 17 april. Foto: Berry de Dreu.
De families Numan en van de Scheur leggen bloemen. Foto: Berry de Dreu.
Ook de VOA plaatste bloemen bij het monument. Foto: Berry de Dreu.
De warmte straalt ervan af. Foto: Berry de Dreu.

Koning Willem III Kazerne in de Tweede Wereldoorlog

In de agenda van de Vereniging Oud Apeldoorn stond: woensdag 11 april “Lezing door de heer F. Klijndijk met als onderwerp“ de Koning Willem III kazerne in Tweede Wereldoorlog”. Het belooft een heel interessante middag te worden met voor velen niet bekende informatie.
De opkomst was groot: 153 leden waren aanwezig. De verkeersregelaars wezen ons de weg naar het gebouw waar we moesten zijn. Daar werden we ontvangen met een kopje koffie of thee met een lekkere plak cake. En klokslag 14.00 begon de lezing. De inleiding werd verzorgd door Michiel Tattersall. Die gaf al snel het woord aan Fred Klijndijk. Fred behandelde eerst in het kort de bouw van het complex. Zijn zeer duidelijke PowerPointpresentatie liet zien welke gebouwen in 1938 gebouwd waren. “Deels door de in Apeldoorn nog steeds zeer bekende firma Draisma” vertelde Fred Klijndijk. De Friese vader Draisma schreef in op de bouw van de kazerne om zijn zoon in Nederland te houden. “Hopelijk houdt dit Apeldoornse project hem hier”. De list lukte: zoonlief bleef in Apeldoorn en vestigde zelfs zijn bedrijf hier.
Er was een pauze in het programma opgenomen. In de pauze werd ons een drankje aangeboden door de vereniging.

Na de pauze werden indrukwekkende dingen verteld. In cellen die voor 1 persoon bedoeld waren werden soms 14 mensen opgesloten. “Om de beurt zitten, liggen en staan”. Dat hield ook in dat ’s nachts om de beurt geslapen kon worden. Foto’s van de cellen – waaruit je kon opmaken hoe weinig ruimte er was - maakten deel uit van de presentatie.
In 1944 werden 800 gewonde geallieerde soldaten (na de slag om Arnhem) ondergebracht in de kazerne. De gruwelen van de oorlog werden duidelijk door de foto’s van die tijd.
Maar gelukkig werd Nederland bevrijd in 1945: enkele foto’s van die tijd werden ook getoond.

Jacqueline Veeneman bedankte Fred Klijndijk na afloop van de lezing. Van de aankondiging in de agenda was geen woord gelogen: het was zeer zeker heel interessant!

Er kon ingeschreven worden op een rondleiding langs het cellencomplex. “Maximaal 50 personen” werd gezegd. Er zijn echter 93 mensen die zich inschreven. Binnenkort zal nog op de hoogte gebracht worden van het hoe en wanneer de rondleiding zal zijn.Fred Klijndijk begint de lezing: Koning Willem III en de naar hem genoemde kazerne.
Luchtfoto van de kazerne.
Het begn van de bevrijding van Europa: D-day.

NIEUWS VAN DE ACTIVITEITENCOMMISSIE

Heeft u vragen over genoemde of andere activiteiten van de VOA, of heeft u een goede tip voor een lezing, excursie of een optreden dan verneem ik dat graag. Jacqueline Veeneman-Tamboer, 055-5415372/06 46 56 40 74 of jacquelinetamboer@gmail.com

Woensdagmiddag 2 mei “Apeldoorn op film”

In CODA met aansluitend een rondleiding lang de historisch paviljoens in de bibliotheek.

Benieuwd naar filmbeelden van een modeshow in hotel Bloemink in 1958, van groothandel Stokking in 1939, een Koninginnedag in Apeldoorn in 1937 of van een zomer in en om het Boschbad in 1934? VOA en CODA organiseren samen een historische filmmiddag in het auditorium van CODA waar deze filmbeelden en ander historisch filmmateriaal van Apeldoorn te zien zal zijn. Na het bekijken van de films kunt u deelnemen aan een rondleiding langs de historische paviljoens in CODA Centrale Bibliotheek waar naast filmbeelden, ook objecten en archiefstukken van de historie van Apeldoorn te zien zijn.

Programma

vanaf 14.00 uur inloop
14.30 - 15.30 uur vertoning Apeldoornse historische filmbeelden
15.30 - 16.00 uur pauze, waarin voor u een gratis kopje koffie/thee zal klaarstaan
16.00 - 16.30 uur rondleiding historische paviljoens
contactpersonen: Jacqueline Veeneman – Tamboer (VOA)
jacquelinetamboer@gmail.com /
055-5415372
Mirjam Timmerman (CODA)
m.timmerman@coda-apeldoorn.nl /
055-5268550
toegang/kosten: gratis

Aanmelden is niet nodig, u bent van harte welkom! Bereikbaarheid CODA is te vinden aan de Vosselmanstraat 299, voor het auditorium kunt u het beste de museumingang nemen, deze is gesitueerd op de hoek Vosselmanstraat / Roggestraat.

Aan de overkant is een parkeergarage.

Onthulling grafsteen Houtjes

Vrijdagmiddag 18 mei om 14.00 uur onthulling grafsteen Houtjes met aansluitend rondleiding over de begraafplaats aan de Soerenseweg.

Koffieklets in het denksportcentrum

Donderdagmiddag 31 mei koffieklets in het denksportcentrum met als thema Grenspalen

VOA-vrijwilligers Chris Westerveld en Aad Moerman gaan u deze middag iets laten zien en vertellen over de historie en het heden van de grenspalen rondom de gemeentegrens van Apeldoorn.
Beide heren verzorgen al een aantal jaren, in een samenwerkingsverband tussen VOA en gemeente, het onderhoud van deze grenspalen en kunnen u vast een heleboel wetenswaardigheden hierover bij brengen.
Komt u dus vooral deze donderdagmiddag 31 mei naar het Denksportcentrum aan de Dubbelbeek in
Apeldoorn. De koffie/thee staat voor u klaar en wordt vast weer een gezellige VOA-middag.
Aanvang 14.00 uur. De deuren zijn open vanaf 13.30 uur.

Culturele Pleinmarkt

Zaterdag 9 juni Culturele Pleinmarkt Orpheus.

Naast de stand van het erfgoedplatform staat de VOA deze keer met een eigen stand op deze markt. U vind hier weer alle bekende, en soms ook onbekende, VOA-artikelen, zoals nieuwe en 2e hands boeken en ansichtkaarten.
Of wij weer op dezelfde plek staan als de afgelopen jaren is nog niet bekend. Mocht dat wel zo zijn, dan vind u de VOA-kraam binnen in de hal van Orpheus voor de garderobe.
U komt toch ook die dag even een kijkje bij de VOA en EPA stand nemen?

De markt is deze zaterdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Heeft u vragen over genoemde of andere activiteiten van de VOA, of heeft u een goede tip voor een lezing, excursie of een optreden dan verneem ik dat graag. Jacqueline Veeneman-Tamboer, 055-5415372/06 46 56 40 74 of jacquelinetamboer@gmail.com