De naam is bedacht door gemeenteambtenaren werkzaam op het gemeentehuis en is lollig bedoeld, verwijzend naar het resultaat van dronkenschap. Je spreekt het gewoon uit als Kater. Het is geen officieel adres van cafés of bewoners. Persoonlijk vind ik het jammer om een plaatsaanduiding een negatieve betekenis te geven. Beetje jammer voor de poort van de binnenstad, dat verdient een beter leefklimaat en verblijfskwaliteit!
M. AlbadaJelgersma-Buenk
6 dagen geleden
Goedendag, ik ben de middelste (van 3) kleindochter van Pl.F.A. van Toledo (Frans) gehuwd met W.M. Allaert (Wil). Zij woonden 2e Beukenlaan 10. Ik plan een familie-uitje en wilde daarbij ook langs de prachtige grootouderlijke witte villa “FraWiCo” gaan maar tot ons grote verdriet staat daar nu een hypermodern huis uit de toon te vallen. Ach ja,,,zo gaat dat. Ik zag dat u een oudere foto van het huis vraagt dus ben gaan zoeken. Die moet(en) er wel zijn maar nog onvindbaar. Wel stuitte ik op veel andere documenten, zoals koopaktes, jubileumboekjes van KHBS en Kweekschool van wijlen mijn moeder (1917) en ouder materiaal van de BLO-school aan de Blekersweg 30, die mijn opa oprichtte en na zijn dood naar hem is vernoemd. Foto’s van leerlingen en leerkrachten b.v. Is hier bij uw vereniging interesse voor?
CILIA Mulder
11 dagen geleden
Ik ben beheerder van de RK begraafplaats Haagwinde achter de gesloten Teresiakerk in Zevenhuizen. Nu hebben wij een Mariakapel gebouwd op de begraafplaats maar missen nog het Mariabeeld met een hoogte van 80 tot 100 cm.
Nu is mij bekend dat de verzameling van men. Pol is opgenomen door het VOA. Nu is mijn vraag is het mogelijk dat vandaar een Mariabeeld geschonken gaat worden aan onze begraafplaats.
Uiteindelijk blijft het dan toch bij verbonden met de RK geloofsgemeenschap.
Met vriendelijke groet, Cilia Mulder beheerder begraafplaats Haagwinde
Gerda Montauban
17 dagen geleden
Caesarea in Ugchelen bestaat 100 jaar
In 2023 bestaat het Caesareagebouw aan de Hoenderloseweg in Ugchelen 100 jaar.
Daarom zijn we voor een reünie op zoek naar oud collega’s die van ongeveer 1975-1995 hebben gewerkt aan de Hoenderloseweg in Ugchelen.
John Breukelaar
18 dagen geleden
Ik ben onderzoeker namens het Nationaal Onderduik Museum in Aalten en bezig met een groot onderzoek naar de joodse onderduikers in Varsseveld en de buurtschappen. Daar zat het echtpaar van Daalen met hun joodse onderduikstertje Sonja Groenteman ondergedoken, na hun evacuatie uit Arnhem. Ze zaten voordat ze in Westendorp bij Varsseveld kwamen ondergedoken bij de familie Schut in Apeldoorn die een zaagmolen hadden. Kunt u mij vertellen om welke familie Schut het gaat en waar die Zaagmolen stond? vriendelijke groet, John Breukelaar
Danny Bensink
18 dagen geleden
Ik stuitte toevalllig op nog een foto van ons huis aan de Langeweg. Op de foto staat een oude auto en een ladder tegen het huis aan. Kan ik dat bestand krijgen zodat ik foto kan laten afdrukken. Vriendelijke groeten
Danny
Arend Disberg
26 dagen geleden
Ik ben op zoek naar foto’s van het Marktplein en het NS station uit 1944. Met name d.d. 02-10-1944 en 02-12-1944. Op deze twee dagen werd er in Apeldoorn een razzia gehouden. Beide keren werden er zo’n 11.000 mannen verzameld op het Marktplein. Ook ben ik op zoek naar persoonlijke verhalen die gaan over deze beide dagen en het verstrekken van informatie en verzenden van de pakketten en brieven naar Rees bij het politiebureau aan de Deventerstraat en het verblijf in Kamp Rees. Dagboeken en brieven e.d. zijn welkom. De stukken zullen nadien worden ondergebracht in dossier 295 bij de CODA.
Theo Visser
1 maand geleden
Matheus de Jonge,mijn opa, was melkboer/melkventer voor melkfabriek Mariëndaal. Hij woonde met zijn gezin (dochters) op de Anklaarseweg en later op de Trekweg. Ik zou zo graag meer over hem te weten komen (want ik heb hem helaas nooit gekend, wie wel?.algemene info over de melkventers is ook mooi.
Maarten van Teeseling
1 maand geleden
Ben op zoek naar oude filmbeelden van Hoog Soeren en Assel-station 0653 32 09 36
Yvonne de Vries
1 maand geleden
Als iemand belangstelling heeft voor informatie/boeken over het koningshuis?
Dan meld je graag bij mij!
L.S., uit mijn stamboom blijkt dat mijn oudste voorouder afkomstig is uit Wenum Wiesel. Zijn naam is Aelbert Berents en hij kreeg een zoon Hendrik die op 5-11-1699 gedoopt is in de kerk op het Loo. Hij kreeg nog 3 kinderen: Herman (1694), Berent en Lucretia (1696). Zijn vrouw was Aaltien Jansen/ Hermans. Heeft u verdere informatie over deze mensen of heeft u tips waar ik kan zoeken? Bij voorbaat dank. Gerrit Plette, 06-43234826
Marin
2 maanden geleden
Dag,
Welke winkel met meubels? Huishoudelijke artikelen zat in de jaren ‘50 of ‘60 op de hoek van paslaan/hoofdstraat waar later Kijkshop kwam en nu de fietsenstalling zit.
Ik ben op zoek naar de namen van deze mensen. Herman van Uffelen
Marco Valkenburg
2 maanden geleden
Beste mensen uit Apeldoorn en omgeving,
Ik ben al lang op zoek naar het boek: Zwitsal door de jaren heen van Yvonne de Vries.
Ik ben een groot verzamelaar van Zwitsal, dat is de reden waarom ik zoveel interesse heb in dit boek.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen.
op maandagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u terecht bij het archief van de VOA Roggestraat (ACEC) gebouw, bel even aan links onder.
wij zitten op de 1e verdieping 2x links en dan de gang uit. Kosten Zwitsal boek € 5,00
Willem Ormel
3 maanden geleden
Ook ik ben op zoek naar een exemplaar van het boek “Doe de was de deur uit, wasserijen in Apeldoorn” (2022), geschreven door Yvonne de Vries, dat met ondersteuning van VOA is uitgegeven. Vanwege de beperkt oplage werd het boek alleen aan leden van de VOA te koop aangeboden. Is deze beperking inmiddels opgeheven en kan ik als niet-lid zijnde toch een exemplaar ontvangen. Uw bericht met belangstelling tegemoet ziend.
Als wijkraad zijn opzoek naar gegevens, foto’s van het Kerkepad langs de Maria Stuartstraat wat eindigt op het speelveldje.
marcel Overbeek
3 maanden geleden
Dag,
ik ben op zoek naar het boek ”Doe de was de deur uit, wasserijen in Apeldoorn” (2022).
Hoe kan ik een exemplaar bestellen?
Samantje
3 maanden geleden
Goedendag,
Mijn vraag is of er meer foto’s zijn van het cafe van me overgrootvader, Henkdrik Bos (Henk), aan de Korenstraat. Mijn ook overgrootmoeder heette Klazina Geertruida Raak.
(Sientje.
Jan Meijer
4 maanden geleden
Johannnes Albertus Ultzen, geb. 22 febr. 1902 in Leeuwarden zal wel “Joop” genoemd worden komt op 3 april 1928 van Meppel naar Apeldoorn Veenweg 60. Hij was rijwielhersteller. Getrouwd met Bontje Knobbe, geb. 16 sep. 102 in Beets.
Is er iets bekend van Joop Ultzen en vrouw in Apeldoorn? Zijn vrouw duikt in een overlijdensadvertentie op in ‘s-Gravenhage.
Ik weet inmiddels dat betreffende persoon in Heerenveen maar niet wanneer is overleden.
Eppie van den Hoven
4 maanden geleden
Ooit heeft prinses Margriet een nieuwe installatie c.q. machine voor de waterzuivering in Apeldoorn geopend (aan de Anklaarseweg, bij het kanaal).
Daarvan heeft een foto op de voorpagina van de Apeldoornse Courant gestaan.
Ik ben op zoek naar die foto.
Weet iemand wanneer die opening door Prinses Margriet (ongeveer) plaatsvond?
Of misschien heeft iemand die foto?
Alvast mijn hartelijke dank voor elke reactie.
Jessica bremer
4 maanden geleden
We zijn op zoek naar ietjong of seijang
Ouders hebben een Chinees restaurant gehad op de korenstraat in Apeldoorn en zijn later met de zaak verhuisd naar de jachtlaan
We zouden graag in contact komen
Wil Kramer
5 maanden geleden
dag,
Mijn vraag is of het boek over de wasserijen in Apeldoorn nog bij jullie verkrijgbaar is.
vr groet,
Wil Kramer
bel even Dik Westerveld 06-53900609
er zij nog 2 boeken
groet,
Hans Efdé
Chris Westerveld, VOA
5 maanden geleden
Voor iedereen die het wil weten:
Voorstellingen Herenhul: de juiste data en tijden:
zaterdag 27/8 om 11.00, 13.30 en 16.00 uur, zondag 28/8 om 11.00 en 13.30.
T. Jochems
5 maanden geleden
Uitgave augustus 2022 , nr.4
Op bladzijde 43 staan volgens mij de verkeerde data bij de voorstellingen op het Herenhul!
25 augustus en 1 september vallen niet op zaterdag. Weet u de exacte data en tijden?
Volgens Erfgoedplatform Apeldoorn vinden de voorstellingen plaats op zaterdag 27 augustus om 11.00, 13.30 en 16.00 uur en op zondag 28 augustus om 11.00 en 13.30 uur.
ja: zaterdag 27/8 om 11.00, 13.30 en 16.00 uur, zondag 28/8: 11.00 en 13.30 uur.
Henk Thalen
5 maanden geleden
Wie weet nog hoe de straat , omstreeks 1960 , die liep aan het eind van de Hertenlaan, rechtsaf naar de Reeenlaan. Bij een uitgang van het “Daendelsbos”
Vanaf destijds de Zwolseweg (nu Gazellestraat) de Hertenlaan in, en dan aan het eind rechtsaf, dat weggetje?
de bructerenlaan heeft 3 woningen, gebouwd in 1936. De straat heette volgens mij Boskampweg.
Dit staat op de Cito-plattegrond uit 1954.
In de Ericagids van 1938 staat deze straat niet vermeld met adressen.
Kan iemand mij info verschaffen hoe ik aan de bewoners uit 1937 kan komen?
De naam Boschkampweg dateert van 25-09-1936, werd later Boskampweg en na 09-10-1957 Bructerenlaan. Samen met de Heikampweg (huidige Chamavenlaan) zijn daar in september 1937 bouwkavels ontwikkeld.
het Erica-adresboek 1937-1938 kwam in juli 1937 uit en kon nog geen adressen van woningen aan de Boschkampweg bevatten.
Hans brink
6 maanden geleden
Goedemiddag mijn opa dirk brink heeft van 1885 tot 1917 in Apeldoorn gewoond op de auroralaan 41- 43 wie kan mij er iets over vertellen of heeft er foto’s van. Ik ben met een stamboom bezig .
Annechien Koerselman
6 maanden geleden
Geachte heer, mevrouw.
Comment: Geachte heer, mevrouw. Ik ben op zoek naar een boek over de oprichter van voormalige Zwitsalfabriek Dhr Jansen uit Apeldoorn Nu lees ik dat er een boek is uitgegeven, genaamd: zwitsal door de jaren heen : geschiedenis van Apeldoorn in 2015, en deze boeken ook ooit te koop waren bij de Vereniging Oud Apeldoorn. Ik vind het boek echter (ook 2de hands) nergens meer te koop. Heeft u toevallig nog een exemplaar, en zou ik deze van u tegen betaling kunnen overnemen? Ik hoop van u te horen
bel even met de secretaris voa 06-53900609 kan hij een boek voor u reserveren
Jos Spitzen
7 maanden geleden
Mijn overgrootvader G.A.W.J. Spitzen heeft van ca. 1900 tot 1904 met zijn vrouw en kinderen in Apeldoorn gewoond . Voor 1900 en na 1904 heeft hij in Steenwijk(-erwold) gewoond.
Volgens onze familiegeschiedenis heeft hij in Apeldoorn een brandstoffenhandel (kolen) gehad; hij woonde toen aan de Zevenhuizensche weg, B194. Ik heb hierover helaas geen documentatie/bewijs van kunnen vinden.
Volgens een andere bron heeft hij in een dropfabriek gewerkt. Ook hierover heb ik geen bewijs kunnen vinden.
Kunt U misschien hierbij helpen?
Elke andere informatie over mijn overgrootvader is ook welkom.
Alvast bedankt, en met vriendelijke groet,
J.W.F. Spitzen
Terneuzen
Hartelijk dank voor deze info. Zijn deze jaarboekjes ook online in te zien?
Ton Lensink
8 maanden geleden
Heeft er iemand info voor mij over de carrosseriebouwers Rutenfrans en/of Waldner in de dertiger jaren?
Wim Pieters
8 maanden geleden
Ik wilde graag iets meer weten over de woning Wieselse Kampweg , ik heb gehoord dat er een stukje heeft gestaan in u magazine.
Hoe kom ik daar aan/
Vr gr Wim Pieters
Maurits
9 maanden geleden
Ik ben op zoek naar informatie over een huis gelegen op de Looscheweg (Loseweg) 419 in de periode ca. 1900-1905.
Ik zoek een foto van de Javalaan vlak na de oorlog. Ben er geboren. En een foto van de fabriek van mijn vader en opa, Damm & zoon nv, aan het kanaal. Ook vlak na de oorlog opgericht.
Marty Smeets- Bourgonje
10 maanden geleden
Ik ben op zoek naar gegevens van jongens weeshuis in Apeldoorn. Weet dat de Berghorst dat vroeger was. Zijn er ook lijsten van jongens die daar zaten in de periode van 1875 tot ongeveer 1895
De bedoelde lijsten zijn er niet.
Hervormd jongensweeshuis Berghorst is in 1911 gebouwd uit de nalatenschap van de in 1910 overleden Marten Berghorst.
Hayke
10 maanden geleden
Ik ben op zoek naar het exacte pand aan de Hoofdstraat waar op 1 juli 1919 de Raad van Arbeid begonnen is. Vooralsnog heb ik alleen dit bericht in de nieuwe Apeldoornsche Courant van 30 juni 1944 kunnen vinden: “Het was dan Zaterdag 1 Juli 1919, dat hier te Apeldoorn deze Rijks-
instelling in de ruime villa aan het
eind der Hoofdstraat werd gevestigd.”
In de NAC van 11-07-1919 is het adres Hoofdstraat 196.
Op 08-08-1919 wordt Parkweg 2b genoemd. Later komen als gevolg van hernummeringen onder meer Hoofdstaat 222, 234 en 236 voor.
De Raad van Arbeid zat in de toenmalige villa “Huize Berkenstein”, waarin nu notariskantoor Nysingh is gevestigd.
H. Rensink
10 maanden geleden
Wegens verhuizing ruim ik met spoed al mijn jaargangen van Oud Apeldoorn Actueel, vanaf nr. 1 december 1994.op. Wie interesse heeft mag zich melden. Tel: 055 366 88 03 info@henkrensink.nl
Tevens grote verzameling verschillende boeken over Apeldoorn e.o.
yvonne van Beek
10 maanden geleden
Ik ben op zoek naar het boek de was de deur uit , helaas was het al snel uitverkocht.
Olga Brouwer
11 maanden geleden
Langs het voetpad bij het kanaal ,op een grasveld even voor je langs de Zwitsal fabriek komt staan 8 puntige betonblokken overwoekerd door mos in een circel.
Ik ben benieuwd of iemand weet waar die vandaan komenden of ze een symbolische betekenis hebben.
Dat waren de funderings blokken onder de grond voor de palen van de transportband voor het afgewerkte papaverbolkaf.
In de hoge hal naast Soap stond een grote extractor. Daar werd uit de gemalen papaverbollen met benzeen later tolueen/butanol de morfine en codeine geextraheerd.
Daarna werd het afval over een transportband op ca 10 m hoogte getransporteerd en daar in grote bergen “gestort”.
Dit afgewerkte kaf werd dan gebruikt in de kassen om de grond te verbeteren.
Saskia Wieringa
11 maanden geleden
Beste mensen, in oktober 1945 woonde een teruggekeerde joodse onderduikster aan Stationsstraat 85. Daar woonden volgens Het Apeldoorns archief de volgende mensen: Harleman, Leers en Zwanikken. Zou iemand hieraan een herinnering hebben of dit als familieverhaal hebben gehoord?
Mocht iemand foto’s hebben van Stationsstraat 18 en 88 rond 1940, ben ik daarin ook zeer geïnteresseerd.
Neem graag contact met me op per email. Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet, Saskia
Robert Nijhof
11 maanden geleden
Voor mijn onderzoek naar de eerste huisarts van Ugchelen Gilles Pieter Duuring, ben ik op zoek naar mensen die hem gekend hebben of nog herinneringen over hem hebben, gedurende zijn tijd als arts in Ugchelen maar ook naar zijn verzetswerk in de tweede wereldoorlog.
Naar aanleiding van het gepubliceerde stuk in het laatste blad van de vereniging, over landgoed Ruiterserve in Beekbergen door Willy Rouwenhorst-Hartgers, ben ik op zoek naar de heer Willem van Spreekens.
Hij staat ook op de foto in deel 3 van Ruiterserve.
Wellicht dat hij nog herinneringen over Dokter Duuring heeft.
Alvast bedankt.
henk
11 maanden geleden
Wie weet waar dit huis is/was? Wij waren er op vakantie in 1959, en ik zou graag willen weten waar dit was.
J.G.L.Peterman
11 maanden geleden
Wij zijn tussen 1939 en 1944 op de Wolweg 14 in Apeldoorn komen wonen . Kan ik deze vraag ergens op ’n site vinden ?
Ton van der Smaal
11 maanden geleden
Goede dag,
Ik ben op zoek naar foto’s van calimiteiten/aanrijdingen van de Crossley bus.
Is er iemand die dat soort foto’s bezit of kent u misschien iemand.
Graag een reactie
Met vriendelijke groet
Ton van der Smaal
Cristel Hanekamp
11 maanden geleden
Ik ben op zoek naar oude foto’s van de woning op Hattemseweg 28. De woning is in 1933 gebouwd. Op het perceel was vroeger een bedrijf en op dit perceel zijn 3 woningen gebouwd. Nr 28 kijkt uit op de straat Hattemsebeek. Ik heb al gekeken bij CODA, maar nog geen resultaat.
Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen.
A de Geus
1 jaar geleden
we wonen in een oude bakkerij aan de Loseweg nr 17. Bakker heette Beumer.Is daar iets meer over bekend?
Hendrik Beumer *Oene 18-06-1887 †Apeldoorn 14-08-1976 []Apeldoorn, Soerenseweg.
Hij was van1914 tot 1941 gehuwd met Fennigje Horst.
In 1939 opgevolgd door bakker Wouter Dijkgraaf.
Beste heer, mevrouw,
Kan ik bij jullie ook het mooie boek De oude Brinklaan ApeldoornTussen Hoofdstraat en Eendrachtstraat bestellen?
Waar komt de naam Caterplein vandaan? En hoe spreek je het uit?
De naam is bedacht door gemeenteambtenaren werkzaam op het gemeentehuis en is lollig bedoeld, verwijzend naar het resultaat van dronkenschap. Je spreekt het gewoon uit als Kater. Het is geen officieel adres van cafés of bewoners. Persoonlijk vind ik het jammer om een plaatsaanduiding een negatieve betekenis te geven. Beetje jammer voor de poort van de binnenstad, dat verdient een beter leefklimaat en verblijfskwaliteit!
Goedendag, ik ben de middelste (van 3) kleindochter van Pl.F.A. van Toledo (Frans) gehuwd met W.M. Allaert (Wil). Zij woonden 2e Beukenlaan 10. Ik plan een familie-uitje en wilde daarbij ook langs de prachtige grootouderlijke witte villa “FraWiCo” gaan maar tot ons grote verdriet staat daar nu een hypermodern huis uit de toon te vallen. Ach ja,,,zo gaat dat. Ik zag dat u een oudere foto van het huis vraagt dus ben gaan zoeken. Die moet(en) er wel zijn maar nog onvindbaar. Wel stuitte ik op veel andere documenten, zoals koopaktes, jubileumboekjes van KHBS en Kweekschool van wijlen mijn moeder (1917) en ouder materiaal van de BLO-school aan de Blekersweg 30, die mijn opa oprichtte en na zijn dood naar hem is vernoemd. Foto’s van leerlingen en leerkrachten b.v. Is hier bij uw vereniging interesse voor?
Ik ben beheerder van de RK begraafplaats Haagwinde achter de gesloten Teresiakerk in Zevenhuizen. Nu hebben wij een Mariakapel gebouwd op de begraafplaats maar missen nog het Mariabeeld met een hoogte van 80 tot 100 cm.
Nu is mij bekend dat de verzameling van men. Pol is opgenomen door het VOA. Nu is mijn vraag is het mogelijk dat vandaar een Mariabeeld geschonken gaat worden aan onze begraafplaats.
Uiteindelijk blijft het dan toch bij verbonden met de RK geloofsgemeenschap.
Met vriendelijke groet, Cilia Mulder beheerder begraafplaats Haagwinde
Caesarea in Ugchelen bestaat 100 jaar
In 2023 bestaat het Caesareagebouw aan de Hoenderloseweg in Ugchelen 100 jaar.
Daarom zijn we voor een reünie op zoek naar oud collega’s die van ongeveer 1975-1995 hebben gewerkt aan de Hoenderloseweg in Ugchelen.
Ik ben onderzoeker namens het Nationaal Onderduik Museum in Aalten en bezig met een groot onderzoek naar de joodse onderduikers in Varsseveld en de buurtschappen. Daar zat het echtpaar van Daalen met hun joodse onderduikstertje Sonja Groenteman ondergedoken, na hun evacuatie uit Arnhem. Ze zaten voordat ze in Westendorp bij Varsseveld kwamen ondergedoken bij de familie Schut in Apeldoorn die een zaagmolen hadden. Kunt u mij vertellen om welke familie Schut het gaat en waar die Zaagmolen stond? vriendelijke groet, John Breukelaar
Ik stuitte toevalllig op nog een foto van ons huis aan de Langeweg. Op de foto staat een oude auto en een ladder tegen het huis aan. Kan ik dat bestand krijgen zodat ik foto kan laten afdrukken. Vriendelijke groeten
Danny
Ik ben op zoek naar foto’s van het Marktplein en het NS station uit 1944. Met name d.d. 02-10-1944 en 02-12-1944. Op deze twee dagen werd er in Apeldoorn een razzia gehouden. Beide keren werden er zo’n 11.000 mannen verzameld op het Marktplein. Ook ben ik op zoek naar persoonlijke verhalen die gaan over deze beide dagen en het verstrekken van informatie en verzenden van de pakketten en brieven naar Rees bij het politiebureau aan de Deventerstraat en het verblijf in Kamp Rees. Dagboeken en brieven e.d. zijn welkom. De stukken zullen nadien worden ondergebracht in dossier 295 bij de CODA.
Matheus de Jonge,mijn opa, was melkboer/melkventer voor melkfabriek Mariëndaal. Hij woonde met zijn gezin (dochters) op de Anklaarseweg en later op de Trekweg. Ik zou zo graag meer over hem te weten komen (want ik heb hem helaas nooit gekend, wie wel?.algemene info over de melkventers is ook mooi.
Ben op zoek naar oude filmbeelden van Hoog Soeren en Assel-station 0653 32 09 36
Als iemand belangstelling heeft voor informatie/boeken over het koningshuis?
Dan meld je graag bij mij!
Stadhouder Willem 3 begon soms zijn brieven met HOOG SOERENipv HET LOO. Is hier ook een afbeelding van?
In het artikel over de stedelijke ontwikkeling van Apeldoorn ((29) stedelijke ontwikkeling Apeldoorn 1945-1975 | Richard Hermans – Academia.edu) wordt gesproken over de firma Stokking. Ik zag uit een andere bron dat deze firma ook een eigen spooraansluiting had. Weet iemand wat voor firma was dat eigenlijk was?
L.S., uit mijn stamboom blijkt dat mijn oudste voorouder afkomstig is uit Wenum Wiesel. Zijn naam is Aelbert Berents en hij kreeg een zoon Hendrik die op 5-11-1699 gedoopt is in de kerk op het Loo. Hij kreeg nog 3 kinderen: Herman (1694), Berent en Lucretia (1696). Zijn vrouw was Aaltien Jansen/ Hermans. Heeft u verdere informatie over deze mensen of heeft u tips waar ik kan zoeken? Bij voorbaat dank. Gerrit Plette, 06-43234826
Dag,
Welke winkel met meubels? Huishoudelijke artikelen zat in de jaren ‘50 of ‘60 op de hoek van paslaan/hoofdstraat waar later Kijkshop kwam en nu de fietsenstalling zit.
Alvast bedankt voor jullie reacties
Volgens mij was dat noteboom
Woninginrichter Van Zeben zat op Paslaan 3; dat is niet op de hoek waar Noteboom huishoudelijke artikelen verkocht.
Beste,
wij zijn op zoek naar het boek : doe de was de deur uit. Waar is dit nog verkrijgbaar ?
het boek was uitverkocht maar u kunt voorlopig ook hier kijken:https://www.apeldoorn-orden.nl
Ik ben op zoek naar de namen van deze mensen. Herman van Uffelen
Beste mensen uit Apeldoorn en omgeving,
Ik ben al lang op zoek naar het boek: Zwitsal door de jaren heen van Yvonne de Vries.
Ik ben een groot verzamelaar van Zwitsal, dat is de reden waarom ik zoveel interesse heb in dit boek.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen.
op maandagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u terecht bij het archief van de VOA Roggestraat (ACEC) gebouw, bel even aan links onder.
wij zitten op de 1e verdieping 2x links en dan de gang uit. Kosten Zwitsal boek € 5,00
Ook ik ben op zoek naar een exemplaar van het boek “Doe de was de deur uit, wasserijen in Apeldoorn” (2022), geschreven door Yvonne de Vries, dat met ondersteuning van VOA is uitgegeven. Vanwege de beperkt oplage werd het boek alleen aan leden van de VOA te koop aangeboden. Is deze beperking inmiddels opgeheven en kan ik als niet-lid zijnde toch een exemplaar ontvangen. Uw bericht met belangstelling tegemoet ziend.
Wie weet wat de drie paaltjes aan de Alverschotenseweg voorstellen?
Als wijkraad zijn opzoek naar gegevens, foto’s van het Kerkepad langs de Maria Stuartstraat wat eindigt op het speelveldje.
Dag,
ik ben op zoek naar het boek ”Doe de was de deur uit, wasserijen in Apeldoorn” (2022).
Hoe kan ik een exemplaar bestellen?
Goedendag,
Mijn vraag is of er meer foto’s zijn van het cafe van me overgrootvader, Henkdrik Bos (Henk), aan de Korenstraat. Mijn ook overgrootmoeder heette Klazina Geertruida Raak.
(Sientje.
Johannnes Albertus Ultzen, geb. 22 febr. 1902 in Leeuwarden zal wel “Joop” genoemd worden komt op 3 april 1928 van Meppel naar Apeldoorn Veenweg 60. Hij was rijwielhersteller. Getrouwd met Bontje Knobbe, geb. 16 sep. 102 in Beets.
Is er iets bekend van Joop Ultzen en vrouw in Apeldoorn? Zijn vrouw duikt in een overlijdensadvertentie op in ‘s-Gravenhage.
Groeten,
Ik weet inmiddels dat betreffende persoon in Heerenveen maar niet wanneer is overleden.
Ooit heeft prinses Margriet een nieuwe installatie c.q. machine voor de waterzuivering in Apeldoorn geopend (aan de Anklaarseweg, bij het kanaal).
Daarvan heeft een foto op de voorpagina van de Apeldoornse Courant gestaan.
Ik ben op zoek naar die foto.
Weet iemand wanneer die opening door Prinses Margriet (ongeveer) plaatsvond?
Of misschien heeft iemand die foto?
Alvast mijn hartelijke dank voor elke reactie.
We zijn op zoek naar ietjong of seijang
Ouders hebben een Chinees restaurant gehad op de korenstraat in Apeldoorn en zijn later met de zaak verhuisd naar de jachtlaan
We zouden graag in contact komen
dag,
Mijn vraag is of het boek over de wasserijen in Apeldoorn nog bij jullie verkrijgbaar is.
vr groet,
Wil Kramer
Beste Wil,
bel even Dik Westerveld 06-53900609
er zij nog 2 boeken
groet,
Hans Efdé
Voor iedereen die het wil weten:
Voorstellingen Herenhul: de juiste data en tijden:
zaterdag 27/8 om 11.00, 13.30 en 16.00 uur, zondag 28/8 om 11.00 en 13.30.
Uitgave augustus 2022 , nr.4
Op bladzijde 43 staan volgens mij de verkeerde data bij de voorstellingen op het Herenhul!
25 augustus en 1 september vallen niet op zaterdag. Weet u de exacte data en tijden?
Volgens Erfgoedplatform Apeldoorn vinden de voorstellingen plaats op zaterdag 27 augustus om 11.00, 13.30 en 16.00 uur en op zondag 28 augustus om 11.00 en 13.30 uur.
ja: zaterdag 27/8 om 11.00, 13.30 en 16.00 uur, zondag 28/8: 11.00 en 13.30 uur.
Wie weet nog hoe de straat , omstreeks 1960 , die liep aan het eind van de Hertenlaan, rechtsaf naar de Reeenlaan. Bij een uitgang van het “Daendelsbos”
Vanaf destijds de Zwolseweg (nu Gazellestraat) de Hertenlaan in, en dan aan het eind rechtsaf, dat weggetje?
Hindelaan
de bructerenlaan heeft 3 woningen, gebouwd in 1936. De straat heette volgens mij Boskampweg.
Dit staat op de Cito-plattegrond uit 1954.
In de Ericagids van 1938 staat deze straat niet vermeld met adressen.
Kan iemand mij info verschaffen hoe ik aan de bewoners uit 1937 kan komen?
De naam Boschkampweg dateert van 25-09-1936, werd later Boskampweg en na 09-10-1957 Bructerenlaan. Samen met de Heikampweg (huidige Chamavenlaan) zijn daar in september 1937 bouwkavels ontwikkeld.
het Erica-adresboek 1937-1938 kwam in juli 1937 uit en kon nog geen adressen van woningen aan de Boschkampweg bevatten.
Goedemiddag mijn opa dirk brink heeft van 1885 tot 1917 in Apeldoorn gewoond op de auroralaan 41- 43 wie kan mij er iets over vertellen of heeft er foto’s van. Ik ben met een stamboom bezig .
Geachte heer, mevrouw.
Comment: Geachte heer, mevrouw. Ik ben op zoek naar een boek over de oprichter van voormalige Zwitsalfabriek Dhr Jansen uit Apeldoorn Nu lees ik dat er een boek is uitgegeven, genaamd: zwitsal door de jaren heen : geschiedenis van Apeldoorn in 2015, en deze boeken ook ooit te koop waren bij de Vereniging Oud Apeldoorn. Ik vind het boek echter (ook 2de hands) nergens meer te koop. Heeft u toevallig nog een exemplaar, en zou ik deze van u tegen betaling kunnen overnemen? Ik hoop van u te horen
bel even met de secretaris voa 06-53900609 kan hij een boek voor u reserveren
Mijn overgrootvader G.A.W.J. Spitzen heeft van ca. 1900 tot 1904 met zijn vrouw en kinderen in Apeldoorn gewoond . Voor 1900 en na 1904 heeft hij in Steenwijk(-erwold) gewoond.
Volgens onze familiegeschiedenis heeft hij in Apeldoorn een brandstoffenhandel (kolen) gehad; hij woonde toen aan de Zevenhuizensche weg, B194. Ik heb hierover helaas geen documentatie/bewijs van kunnen vinden.
Volgens een andere bron heeft hij in een dropfabriek gewerkt. Ook hierover heb ik geen bewijs kunnen vinden.
Kunt U misschien hierbij helpen?
Elke andere informatie over mijn overgrootvader is ook welkom.
Alvast bedankt, en met vriendelijke groet,
J.W.F. Spitzen
Terneuzen
Uit de Erica van 1902
Spitzen, G. A. W. X, in Brandstoffen, Zevenhuizensche weg, B194.
in 1905 was er geen melding meer
Hartelijk dank voor deze info. Zijn deze jaarboekjes ook online in te zien?
Heeft er iemand info voor mij over de carrosseriebouwers Rutenfrans en/of Waldner in de dertiger jaren?
Ik wilde graag iets meer weten over de woning Wieselse Kampweg , ik heb gehoord dat er een stukje heeft gestaan in u magazine.
Hoe kom ik daar aan/
Vr gr Wim Pieters
Ik ben op zoek naar informatie over een huis gelegen op de Looscheweg (Loseweg) 419 in de periode ca. 1900-1905.
Weet iemand hoe de Planetenlaan vroeger heette?
Sumatralaan
Ik zoek een foto van de Javalaan vlak na de oorlog. Ben er geboren. En een foto van de fabriek van mijn vader en opa, Damm & zoon nv, aan het kanaal. Ook vlak na de oorlog opgericht.
Ik ben op zoek naar gegevens van jongens weeshuis in Apeldoorn. Weet dat de Berghorst dat vroeger was. Zijn er ook lijsten van jongens die daar zaten in de periode van 1875 tot ongeveer 1895
De bedoelde lijsten zijn er niet.
Hervormd jongensweeshuis Berghorst is in 1911 gebouwd uit de nalatenschap van de in 1910 overleden Marten Berghorst.
Ik ben op zoek naar het exacte pand aan de Hoofdstraat waar op 1 juli 1919 de Raad van Arbeid begonnen is. Vooralsnog heb ik alleen dit bericht in de nieuwe Apeldoornsche Courant van 30 juni 1944 kunnen vinden: “Het was dan Zaterdag 1 Juli 1919, dat hier te Apeldoorn deze Rijks-
instelling in de ruime villa aan het
eind der Hoofdstraat werd gevestigd.”
In de NAC van 11-07-1919 is het adres Hoofdstraat 196.
Op 08-08-1919 wordt Parkweg 2b genoemd. Later komen als gevolg van hernummeringen onder meer Hoofdstaat 222, 234 en 236 voor.
De Raad van Arbeid zat in de toenmalige villa “Huize Berkenstein”, waarin nu notariskantoor Nysingh is gevestigd.
Wegens verhuizing ruim ik met spoed al mijn jaargangen van Oud Apeldoorn Actueel, vanaf nr. 1 december 1994.op. Wie interesse heeft mag zich melden. Tel: 055 366 88 03 info@henkrensink.nl
Tevens grote verzameling verschillende boeken over Apeldoorn e.o.
Ik ben op zoek naar het boek de was de deur uit , helaas was het al snel uitverkocht.
Langs het voetpad bij het kanaal ,op een grasveld even voor je langs de Zwitsal fabriek komt staan 8 puntige betonblokken overwoekerd door mos in een circel.
Ik ben benieuwd of iemand weet waar die vandaan komenden of ze een symbolische betekenis hebben.
Dat waren de funderings blokken onder de grond voor de palen van de transportband voor het afgewerkte papaverbolkaf.
In de hoge hal naast Soap stond een grote extractor. Daar werd uit de gemalen papaverbollen met benzeen later tolueen/butanol de morfine en codeine geextraheerd.
Daarna werd het afval over een transportband op ca 10 m hoogte getransporteerd en daar in grote bergen “gestort”.
Dit afgewerkte kaf werd dan gebruikt in de kassen om de grond te verbeteren.
Beste mensen, in oktober 1945 woonde een teruggekeerde joodse onderduikster aan Stationsstraat 85. Daar woonden volgens Het Apeldoorns archief de volgende mensen: Harleman, Leers en Zwanikken. Zou iemand hieraan een herinnering hebben of dit als familieverhaal hebben gehoord?
Mocht iemand foto’s hebben van Stationsstraat 18 en 88 rond 1940, ben ik daarin ook zeer geïnteresseerd.
Neem graag contact met me op per email. Bij voorbaat dank, met vriendelijke groet, Saskia
Voor mijn onderzoek naar de eerste huisarts van Ugchelen Gilles Pieter Duuring, ben ik op zoek naar mensen die hem gekend hebben of nog herinneringen over hem hebben, gedurende zijn tijd als arts in Ugchelen maar ook naar zijn verzetswerk in de tweede wereldoorlog.
Naar aanleiding van het gepubliceerde stuk in het laatste blad van de vereniging, over landgoed Ruiterserve in Beekbergen door Willy Rouwenhorst-Hartgers, ben ik op zoek naar de heer Willem van Spreekens.
Hij staat ook op de foto in deel 3 van Ruiterserve.
Wellicht dat hij nog herinneringen over Dokter Duuring heeft.
Alvast bedankt.
Wie weet waar dit huis is/was? Wij waren er op vakantie in 1959, en ik zou graag willen weten waar dit was.
Wij zijn tussen 1939 en 1944 op de Wolweg 14 in Apeldoorn komen wonen . Kan ik deze vraag ergens op ’n site vinden ?
Goede dag,
Ik ben op zoek naar foto’s van calimiteiten/aanrijdingen van de Crossley bus.
Is er iemand die dat soort foto’s bezit of kent u misschien iemand.
Graag een reactie
Met vriendelijke groet
Ton van der Smaal
Ik ben op zoek naar oude foto’s van de woning op Hattemseweg 28. De woning is in 1933 gebouwd. Op het perceel was vroeger een bedrijf en op dit perceel zijn 3 woningen gebouwd. Nr 28 kijkt uit op de straat Hattemsebeek. Ik heb al gekeken bij CODA, maar nog geen resultaat.
Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen.
we wonen in een oude bakkerij aan de Loseweg nr 17. Bakker heette Beumer.Is daar iets meer over bekend?
Hendrik Beumer *Oene 18-06-1887 †Apeldoorn 14-08-1976 []Apeldoorn, Soerenseweg.
Hij was van1914 tot 1941 gehuwd met Fennigje Horst.
In 1939 opgevolgd door bakker Wouter Dijkgraaf.