“Van Gend en Loos”

Van Gend en Loos

De situatie rond het station van Apeldoorn is in de jaren negentig van de vorige eeuw grondig aangepakt. Vele oudere Apeldoorners denken nog met nostalgie terug aan “hoe het ooit was rond ons station”. Vooral herinneringen aan cafe’s rond het oude stationsplein worden met grote weemoed gekoesterd. 

Het pand op de foto was van “Van Gend en Loos”. De lezers van deze blog kennen het bedrijf vast nog wel. Want hoe vaak kwam je de bedrijfsauto’s van hen niet tegen? Die vielen wel op met de kenmerkende grijze kleur met in een groot oranje vlak de naam “Van Gend & Loos”. 

Bij het Apeldoornse station stonden een aantal gebouwen van deze onderneming. De vestiging bij een station was nodig vanwege de werkwijze van het bedrijf. De goederen kwamen per trein aan en werden tijdelijk in een loods opgeslagen. Vanuit die loods werd de vracht dan getransporteerd naar de diverse klanten.  Dit systeem was op den duur verouderd. De trein werd als vervoermiddel door van Gend en Loos afgedankt. De vestiging bij een station was dus niet meer nodig. De loodsen in Apeldoorn werden verkocht en laten gesloopt. Op die plek kwam het nieuwe busstation van Apeldoorn. 

Van Gend en Loos is inmiddels als zelfstandig bedrijf verdwenen: het is nu opgenomen in DHL: Deutsche Post DHL. DHL? Ja – de oprichters van het bedrijf heetten Dalsey, Hillblom & Lynn. “Niet echt Duitse namen” zie ik je al denken. Klopt: het bedrijf is van oorsprong Amerikaans.