H. holterman (Henk)

Coördinator

WERKGROEP

Foto & film

De fotografie ontstond in de 19e eeuw en was voor die tijd een nieuwe technische ontdekking. Het was mogelijk met een soort camera en een chemisch procede beelden zichbaar te maken.In die periode na 1830 werd de fotografie sterk verbeterd.Door de komst van de fotografie was het mogelijk om beelden te maken van landschappen en portretten. Zo langzamerhand verdrong de fotografie de schilder- en tekenkunst. In het begin van de 20e eeuw kwamen, door verbetering van camera”s en ontwikkeltechnieken, steeds meer fotografen, die zich beroepsmatig bezig hielden met zwart-wit foto”s maken. Er werden ook veel foto”s gemaakt van dorpsgezichten, gebouwen, straten en van handwerkslieden. Vooral het maken van foto”s van personen, families en gezelschappen kwam sterk opzetten. Bij de fotograaf was een special ingerichte studio voor dergelijke foto”s.Na de tweede wereldoorlog ontwikkelde de fotografie zich verder in de vorm van kleurenfoto”s en dia”s.

De fotografie was niet meer alleen voor de beroepsfotograaf maar werd ook bereikbaar voor de gewone man. Door de komst van de ontwikkelcentrales kwam alles in een stroomversnelling en werd fotograferen in veel gezinnen normaal. De analoge camera werd voor iedereen betaalbaar. De rolletjes werden in de jaren 50 en 60 aangeboden bij de fotograaf of de drogisterij. Door velen werden er foto’s gemaakt van kinderen, kleinkinderen, familiebijeenkomsten en van de vakanties. Het fotograferen van de leefomgeving was nog niet zo in trek, omdat het afdrukken van foto’s toch nogal prijzig was. De komst van de digitale fotografie eind jaren 90 was een omwenteling in de fotografie. Met een digitale camera konden nu veel meer foto’s gemaakt worden. Men kon de foto’s opslaan op de computer, bewerken en zelf afdrukken. Dus werden er nog meer foto’s gemaakt in familiekring en andere activiteiten of onderwerpen. Digitale fotografie maakt nu een enorme ontwikkeling door en worden er hele mooie foto’s gemaakt met de mobiele telefoon.

Dankzij de fotografen uit de 19e en 20e eeuw hebben we nu een schat aan foto’s van dorpsgezichten, straten en personen. Veel van deze foto’s die gemaakt zijn in Apeldoorn en omgeving zijn bij ons in het archief. Veel fysiek en tevens digitaal.

De VOA is heel blij met foto’s die wij ontvangen van leden en niet leden. Wij bewaren ze op een goede manier en tevens worden ze digitaal opgenomen en beschreven. Heeft u nog beeldmateriaal ter beschikking, laat het ons weten. Fotografeert u graag, laat het ons weten.

Vragen?

Stuur ons een bericht via de Facebookpagina of via e-mail: fotos@verenigingoudapeldoorn.nl