“Brug in het Prinsenpark “

De foto van deze brug is een heerlijk nostalgisch plaatje.  Gelukkig hadden we afgelopen tijd weer een prachtig pak sneeuw: maar hoe lang is het al niet geleden dat dit voorkwam? 

Net zoals het Wilhelminapark werd ook dit park in de Engelse landschapsstijl aangelegd. Jonkheer van Haersma de With kocht de grond om een villapark op te laten verrijzen. Hij had het kunstje van van der Houven van Oordt afgekeken. Daarom kwam ook hier, om de buurt veel aantrekkelijker te maken, een mooi park. Gemeentearchitect Gerrit de Zeeuw ontwierp op zijn verzoek dit mooie wandelpark. De jonkheer maakte de opening in 1903 niet mee: hij overleed in 1900. Zijn echtgenote, douairière van Haersma de With schonk daarna het park aan de gemeente. Maar ze kreeg er wel wat voor terug: als dank werd de straat langs het park “Van Haersma de Withlaan” genoemd.
In dit park is ook een mooi natuurlijk ogende vijver aangelegd. Met ook zo’n bijbehorend bruggetje. Een collega-gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief vertelde me dat hij op dit bruggetje de hellingproef had moeten doen bij zijn rij-examen. Dit lukte hem zonder probleem. Maar later, of het aan de staat van onderhoud van het bruggetje lag of aan de zwaarder wordende auto’s weet ik niet, zakte de brug deels in tijdens een rijexamen: een wiel kwam vast te zitten. Daarna moest er een ander plekje voor de hellingproef gezocht worden. 

Gelukkig kon de brug gerepareerd worde. We kunnen nog steeds genieten van dit mooie bouwwerkje in het Prinsenpark.