“De Brinklaankerk”

Eind jaren 50 veranderde er plotseling heel veel in Apeldoorn. Het beruchte “City-plan” kwam tot uitvoering. Het idee was dat Apeldoorn zou groeien tot 200.000 inwoners, er zou dwars door de stad een boulevard worden aangelegd: “Boulevard Europa”. Langs deze 4-baansweg dwars zouden enkel nog grote flatgebouwen komen. Vaassen en Beekbergen zouden satellietsteden van Apeldoorn worden. Er zou een nieuw station komen: een paar honderd meter westwaarts.
“Apeldoorn wordt de schrijftafel van Nederland: er komen ministeries naar Apeldoorn” werd de inwoners van Apeldoorn voorgehouden. “En onze stad moet daar op voorbereid worden” vond het toenmalige stadsbestuur. Het winkelbestand moest op de schop: meer en andere winkels zouden nodig zijn om al die mensen van spullen te kunnen voorzien. Dus de Hoofdstraat zou niet langer de grootste winkelstraat in het centrum zijn: de Nieuwstraat zou dat over moeten nemen.
B&W pakten het daadkrachtig aan. Hele straten werden door de gemeente opgekocht. Een complete kaalslag op diverse plekken volgde. Een deel van de Brinklaan-panden, waaronder de Brinklaankerk werden afgebroken. De afbraak is op de foto bij deze blog vastgelegd.
Maar helaas: de plannen veranderden: er kwamen geen ministeries naar Apeldoorn. De gemeente bleef met een gigantisch tekort op de begroting zitten. Het heeft vele jaren geduurd voor de financiële toestand van de gemeente weer gezond was….
Wil je eens lezen hoe dit allemaal ging in die tijd? Kijk dan eens naar een artikel van Richard Herman: “Stedelijke ontwikkeling 1945-1975”