“De Deventerbrug”

Dit plaatje is nog niet heel oud: waarschijnlijk zal een aantal lezers deze situatie uit 1974 nog wel herkennen. Het brugwachtershuisje en het huis van dierenarts Lourens staan er nog steeds. Maar er zijn zeker ook dingen verandert. Citroëngarage Schimmel aan de rechterkant van de foto is al lang geleden afgebroken. Er wordt dus ook niet meer langs het kanaal geparkeerd door klanten van de garage. Iets waar een kennis van me nog met afgrijzen aan terugdenkt. Hij had zijn 2CV, in de voplksmond bekend als “eend” ingeruild en deze hier langs het kanaal geparkeerd. Hij stond te wachten op de afhandeling van de formaliteiten toen iemand binnenkwam en vroeg: “Is dat eendje in het water van u”?  Ja hoor…. Vergeten op de handrem te zetten en het eendje had het kanaal opgezocht….

Kenners zien vast nog veel meer automerken en –types op deze foto. Ik kom niet verder dan een volkswagenbus en een lelijk eendje. Maar misschien herkent u er nog meer?

Op de plaats van deze garage is nu het hoofdkantoor van de “Woonmensen” gekomen.

Maar dan…: ziet u dat deze foto vanaf een hoogte is genomen? Tegenwoordig een fluitje van een cent: iemand met een drone doet dat met gemak. Maar drones waren er in 1974 nog niet. Dus vanaf welke plek is deze foto? Wie in 1974 in Apeldoorn woonde kent vast nog de plek waar de fotograaf stond: op een van de gashouders van de gasfabriek. Deze gasfabriek was, na de introductie van aardgas, al heel lang niet meer in gebruik. Maar de houders stonden er nog geruime tijd: handig voor een fotograaf die een mooi uitzichtpunt zocht voor een foto.