“Het Wilhelminapark “

Een heerlijke nostalgische foto uit 1928. Afkomstig uit een jubileumboek van een aanzienlijk Apeldoorns bedrijf dat inmiddels niet meer bestaat: Wegener. Zij vierden in 1928 het 25 jarig jubileum.
Het Wilhelminapark werd aangelegd als tweede park in de Parkenbuurt. Als eerste werd in 1876 het Oranjepark geopend. Projectontwikkelaar van der Houven van Oordt verkocht de grond vrij vlot. In 1885 werd vervolgens het Wilhelminapark aangelegd.
De stijl waarin het park aangelegd werd is de Engelse landschapsstijl. Bij die stijl hoort een vijver die aangelegd wordt “alsof deze zo door de natuur ontstaan is”. Bijzondere bomen of groepen bomen horen ook in zo’n park. En dan natuurlijk over de vijver een bruggetje in een heerlijk nostalgische stijl: precies zoals deze op de foto.
Zijn er onder de lezers nog mensen die zich herinneren dat de naam Wilhelminapark verboden werd? In 1942 vond de bezetter het nodig een verbod uit te vaardigen op het gebruik van namen van nog levende leden van het koningshuis. Dus ook de naam Wilhelminapark moest veranderen. Er werd gekozen voor een naam die naar mijn mening toch iets van verzet in zich heeft: “Willem de Zwijgerpark”. We mogen niet meer zeggen wat we willen, geen namen noemen zoals we gewend zijn: we worden tot zwijgen gebracht. Zou dat erachter zitten? Is er nog iemand weet hoe dit zit?