“Paleispark – Leeuwenbrug “

Als je deze plek niet kent denk je misschien: “dit kan nooit in Apeldoorn zijn: dit lijkt echt meer op Duitsland. Kijk maar eens naar die typisch Duitse leeuwen”. Maar toch… het is wel degelijk in Apeldoorn.
Vóór ik stadsgids werd had ik deze beelden ook nog nooit gezien. Maar de stadsgidsen organiseren normaal gesproken in de maanden april en mei wandelingen door het Paleispark bij het Loo. En in dat park bevindt zich deze brug met deze bijzondere leeuwen.

Gelukkig is zonder gids de brug vrij gemakkelijk te vinden. Als je een toegangskaartje voor Paleis het Loo koopt krijg je daar een boekje bij over de Oranje Wandeling. In dit boekje staat heel duidelijk aangegeven hoe deze Oranjeroute werkt. Je kunt ook even op internet kijken voor de juiste plek: op deze plek staat de plattegrond
Als je in de paleistuin bent kun je voorbij de colonnades via een draaipoortje in het Paleispark komen. Je opent het poortje door je kaartje te scannen. Dan volg je de oranje paaltjes: zorg er voor dat de paaltjes steeds aan de rechterhand blijven. En dan kom je als vanzelf bij de Leeuwenbrug: deze plek met die heldhaftige leeuwen.
Als je de route verder volgt kom je ook langs het Theehuis, Badhuis en het Koninklijke botenhuis. Prachtig in elk seizoen: vanaf eind mei als de rododendrons bloeien, in de zomer is het heerlijk even zitten op het bankje bij het botenhuis: lekker in de schaduw. En ook in de herfst is het prachtig: de bladeren krijgen dan hun prachtige kleuren, nét voor dat ze afvallen. Menig plaatje wordt hier dan geschoten.

En ben je rond? Scan je kaartje weer bij het tourniquet en het poortje laat je weer naar binnen in de Paleistuin.