“Verdwenen of veranderd “

Terugblik op Oud Apeldoorn – verdwenen of veranderd.

Op de foto’s in ons archief staan heel veel dingen die inmiddels verdwenen zijn. Soms zijn  er kleine of grote veranderingen geweest na het maken van desbetreffende foto’s 

Deze winkel, E.C. Boom, stond aan de “Rondweg Zuid”. Wie weet nog waar de “Rondweg Zuid” ooit liep? Er zullen onder onze lezers vast mensen zijn die meteen zeggen: “Ja hoor: dat weet ik wel: eigenlijk is de weg niet verdwenen: alleen de naam verdween. Deze weg kreeg in 1955 de naam “Aluminiumweg”. 

Zoals je in de advertentie kunt lezen maakte de winkel deel uit van “De Combinatie”. De naam “De Combinatie” was voluit “De Combinatie Edah”: die werd later kortweg EDAH. Ook die winkelketen is er inmiddels niet meer. 
En wie kent er nog het verschijnsel “Kruidenierswinkel”. Dat bestaat ook al heel lang niet meer. 

Tot begin jaren 60 bestonden er veel meer winkels. De supermarkt had nog niet zijn intrede gedaan. Als je boodschappen nodig had ging je naar een bakker, een melkboer, kaasboer, groenteboer, drogist en slager. Maar waarom zijn deze dan allemaal verdwenen? 

In 1961 kwam er een Vestigingswet. Daarmee verviel het verbod op het in één winkel verkopen van brood, melk, groenten en vlees. En daarmee werd de deur geopend voor de in de Verenigde Staten al lang bestaande supermarkt. De kleine kruideniers konden het niet bolwerken tegen deze overmacht en de ene na de andere kleine winkel verdween…. “Het werd wel anders, maar werd het ook beter”? Wie het weet mag het zeggen….